30 juni 2008

Pizzasallad nr 3

(2 pers)

150 g vitkål, 2-2 1/2 dl

Dressing:
1/2 msk vinäger
1/2 krm salt
1/2 krm grovmalen svartpeppar
1 1/2 msk matolja
1/2 msk vatten



Strimla vitkålen fint.

Rör samman dressing och häll den över vitkålen.

Blanda om salladen.

Pizzasallad nr 2

(25 pers)

Dressing:
1 1/2 dl olja
1 dl vinäger
1/2 dl vatten
2 tsk salt

2 kg finstrimlad vitkål
2 röda strimlade paprikor
2 stora grovrivna morötter
1 tsk grovmalen svartpeppar



Koka upp oljan, vinägern, vattnet och saltet i en gryta.

Blanda vitkålen i den heta lagen.

Tillsätt paprika, morötter och svartpeppar.

Låt salladen stå några timmar i kylskåp innan servering.

Salladen kan förvaras i kylskåp i ca en vecka utan att C-vitaminerna förstörs.

Tack Yvonne och Ann-Mari för recepet!

Pizzasallad nr 1

1/2 dl vinäger
0,25 dl salladsdressingkrydda (Kockens italienska)
1 1/2 dl olja
Strimlad vitkål
Strimlad paprika



Blanda vinägern med kryddan och tillsätt oljan.

Hälls över vitkålen och paprikan.

Blanda ihop.

Tack till husmor Ingrid för receptet!

28 juni 2008

Tzatziki

(4 port)

1/2 gurka
1/2 tsk salt
2 dl matlagningsyoghurt
1-2 vitlöksklyftor
1 krm svartpeppar


Skär gurkan i små tärningar eller riv den grovt. Lägg gurkan på hushållspapper (både under och ovanpå), strö över salt och låt dra i 15 minuter. Jag brukar använda en sil till detta. Saltet drar ur vattnet ur gurkan, såsen kan bli lite blöt annars. Pressa ur gurksaften. Blanda gurka och matlagningsyoghurt. Smaksätt med pressad vitlök och svartpeppar.

Tips! Servera som förrätt med gott bröd och oliver, som dip
med grönsaker eller som tillbehör till grillat eller
stekt kött och kyckling.

Sötsur sås

1 msk olja
1 vitlöksklyfta
1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
3 msk socker
4 dl kycklingbuljong (grönsaksbuljong går lika bra)
1 msk potatismjöl
1 msk vinäger
1 1/2 tsk tomatpuré



Pressa vitlöksklyftan och blanda med vattnet.

Låt stå i 10 minuter.

Blanda vitlöksvattnet med övriga ingredienser.

Låt koka upp under omrörning.

Tips! Kycklingbuljongen kan lika gärna ersättas med grönsaksbuljong för de som är vegetarianer.

Susannes special

3 dl grädde
2 dl majonnäs
1 dl chilisås
champinjoner
strimlad skinka
ris



Koka riset.

Rör ihop grädde, majonnäs och chilisås.

Blanda i champinjoner och eventuellt strimlad skinka eller något annat (kanske kyckling, kassler eller pröva med tonfisk om du är vegetarian).

Bred röran över riset och gratinera i ugnen i 225° C i cirka 15-20 minuter eller tills osten fått fin färg.

Nisses fisk

(5-6 portioner)

800 g torskfilé
1 tsk salt
2 msk pressad citron
1 msk osötad senap
2 dl crême fraiche
2 msk kapris
svartpeppar
1 tsk oregano
1/2 dl ströbröd
1/2 dl riven ost
matfett till formen


Sätt ugnen på 200° C. Tina fiskblocken och lägg filéerna i en smord ugnsform. Salta, pressa över citronsaften och bred på senapen. Blanda crême fraiche med kapris, oregano och svartpeppar. Bred blandningen över fisken och låt stå i ugnen cirka 10 minuter. Blanda ströbrödet med osten och strö över fisken. Gratinera ytterligare 10 minuter. Garnera med bladpersilja och citron. Servera med kokt potatis och en god sallad.

Medelhavsgratäng

(4 port.)

8-10 potatisar av mjölig sort, ca 3/4 kg
2 vitlöksklyftor
1 fänkål, ca 250 g
1/2 påse saffran, 0,25 g
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1/2 timjan
1 dl svarta oliver med kärna
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk



Sätt ugnen på 200°C.

Skala och skiva potatisen.

Skala och hacka vitlöken.

Dela fänkålen och skär den i skivor.

Blanda potatis, vitlök, fänkål, saffran, salt, peppar, timjan och oliver i en smord ugnssäker form.

Häll på grädde och mjölk.

Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 minuter.

Servera med stekt kyckling eller kött, gärna lamm.

Gratängen är också god till stekt lax.

Det här receptet har jag ännu inte hunnit prova, men det lät så gott att det får hamna på min att-testa-lista. :o)

Kaviarsallad

5-6 kokta kalla potatisar
rödlök
inlagd gurka
purjolök
äpple

Sås:
1 dl gräddfil
1 dl majonnäs
2 msk ketchup eller chilisås
6 msk kaviar

Garnering:
2 hårdkokta ägg
ett par msk skivad purjolök



Tärna potatisarna.

Strimla eller skär i bitar rödlök, inlagd gurka, purjolök och äpple, så att du får 1 dl av varje sort.

Varva allt i en skål.

Blanda såsen av gräddfil, majonnäs, ketchup (eller chilisås) och kaviar från tub.

Ringla såsen över salladen och rör om.

Garnera med äggen (hackade eller skivade) och ett par msk skivad purjolök.

Täck över skålen och låt den stå i kylen ett par timmar före serveringen.

Tips! Det går bra att blanda i de hackade äggen direkt och utesluta den inlagda gurkan.

Kaviarbakad torsk

600 g färsk torskfilé
1 gul lök
4 msk orökt eller lättrökt kaviar
2 dl crême fraiche


Sätt ugnen på 225° C. Dela fisken i portionsbitar. Vik in tunnare delar så att fiskbitarna blir jämntjocka. Lägg dem i en ugnssäker form. Skala och finhacka löken. Blanda försiktigt kaviar och lök med crême fraiche. Bred blandningen över fisken. Stek i mitten av ugnen 20-25 minuter. Servera med kokta grönsaker och potatis.

Tips! Man kan också använda styckfrysta fiskfiléer, men förläng då stektiden med 5-10 minuter. Själv använder jag fryst torsk, som jag tinar tills det går att skära den i jämnstora bitar.

Tips 2! Förutom vanlig kaviar så brukar jag ha i lite röd stenbitsrom också och det blir väldigt gott.

Kasslergratäng

Kassler i skivor
Krossad ananas på burk eller
ananasringar på burk
Strimlad purjolök
Skivade tomater
Riven ost
Vispgrädde, turkisk yoghurt eller creme fraiche
Svartpeppar
Salt



Varva ingredienserna genom att lägga skivor av kassler i botten på en djup ugnsplåt, och lägg sedan ut den krossade eller skivade ananasen ovanpå. Strö över purjolöken, salta och peppra och lägg sedan ytterligare ett lager med kassler ovanpå detta och till sist de skivade tomaterna. Överst strös ett lager med riven ost.

Häll sedan över grädden, salta och peppra igen och sätt sedan in plåten i ugnen på 225°C i 30 minuter eller tills osten blivit gyllenbrun.

Guds frid Marianne och tack för det härliga receptet!

Grönsaksbiffar för två

5 dl rivna rotfrukter, t ex morötter, palsternacka och lök
2 tsk potatismjöl
1 dl matlagningsgrädde
2 ägg
1/2 tsk salt
1/2 krm peppar
1 msk smör



Strö potatismjöl över de rivna rotfrukterna.

Rör ner grädde, ägg, salt och peppar.

Klicka biffar i medelvarm stekpanna med lite smör.

Stek 3-5 minuter per sida.

Servera till exempel med smörfräst svamp, sallad och bröd.

Grekisk pasta

(ca 4 personer)

2 gula lökar
1/2 gurka
1 burk krossade tomater
2 dl crême fraiche
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 tsk oregano
175 g feta ost



Skala och hacka löken.

Skär gurkan i bitar.

Fräs löken i lite smör i en gryta.

Rör i gurkan, krossade tomater, crême fraiche, salt, svartpeppar, oregano och feta osten (i bitar).

Låt såsen koka upp.

Häll den över nykokt pasta.

Garnera med svarta oliver (gröna går också bra).

Tips! Lägg i gurkan och oliverna så sent som möjligt, så blir de knapriga och goda.

Fisk med frasigt täcke

(4-5 personer)

500-600 g fisk
1 tsk salt
2-3 msk pressad citron
50-75 g margarin eller smör
1 pressad vitlöksklyfta eller 1 tsk dragon
2 dl smulat vitt bröd
2 dl hackad persilja
1 dl riven ost
4-5 tomater
salt
peppar
lite mer riven ost


Skär den något tinade fisken i cirka 2 cm tjocka skivor. Lägg bitarna på smort ugnssäkert fat. Salta och droppa över citron. Täck med aluminiumfolie. Ugnskoka fisken i 12-15 minuter. Under tiden smälts smöret. Tillsätt vitlöken (eller dragonen). Rör ner brödet, persiljan och den rivna osten. Detta görs så sent som möjligt (när cirka 5 minuter är kvar på koktiden av fisken), annars kan blandningen bli lite "slabbig" eller hård enligt Karin. Ta ut fisken. Fördela brödblandningen ovanpå fisken. Lägg tomathalvor (eller avrunna krossade tomater) runt omkring fisken i formen. Strö över riven ost på tomaterna. Sätt in formen i ugnen igen i cirka 15 minuter tills allt fått fin färg. Serveras tillsammans med potatis.


Tack Karin för receptet!

Currygryta à là Susanne

2 brk tonfisk i vatten
2 små äpplen
2 bananer
curry efter smak, ca 1 msk
2 påsar av Blå Bands currysås
smör eller margarin


Smält smör i en gryta eller kastrull. Tillsätt så mycket curry du önskar och låt kryddan släppa ifrån sig smaken i smöret. Tärna äpplena i små bitar och tillsätt dem i grytan. Låt vattnet rinna av från tonfisken. Lägg sedan i tonfisken och "smula sönder" den. Låt allt stekas upp. Skär bananerna i skivor och tillsätt dem i grytan.

Tips! Gör currysåsen enligt paketet eller påsen och tillsätt den sedan i grytan när den är klar. Du kan också göra egen currysås enligt eget recept.

Ett eget recept efter vad jag då råkade ha hemma i skafferiet och kylen.

Asiatisk lax

(4 port)

4 bitar ben- och skinnfri lax, ca 500 g
1 tsk salt
1 tsk malen ingefära
1 tsk farinsocker
1 msk pressad lime
1-2 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde


Sätt ugnen på 200°C. Lägg fisken i en smord ugnssäker form. Krydda med salt, ingefära, farinsocker, limesaft och finhackad vitlök. Häll över grädde. Stek i mitten av ugnen ca 15 minuter. Servera med lättstekta grönsaker och kokt ris.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...