30 juli 2008

Fläskfilégryta

1 fläskfilé
2 kabanosskorvar
1 röd paprika
1 brk syltlök + spad
1 brk svarta oliver + spad
1/2 brk cornichons + lite av spadet
1 matlagningsgrädde
1 grönsaksbuljongstärning
salt, svartpeppar
Maizenamjöl



Skiva fläskfilén i ca 1 cm tjocka skivor.
Bryn dem i stekpanna och lägg dem sedan i en gryta.
Skiva kabanosskorven i 1 cm tjocka skivor och även paprikan i lämpligt stora bitar.
Lägg i resten av ingredienserna, salta och peppra.
Red av med Maizenamjöl, även vetemjöl kan användas.
Låt sjuda i 15-20 minuter så att mjölsmaken försvinner.

Den här grytan blir rätt "syrlig" i smaken så har man en känslig mage ska man vara lite försiktig. Jag har inte provat det än, men jag skulle tro att det går bra med kyckling eller annat kött också istället för fläsk.

Tips! Jag hade också i 1 brk skivade champinjoner (utan spad) och 1 skivad röd lök.

Tack Katarina för receptet!

16 juli 2008

Tacofisk

(4 port)

600 g färsk fiskfilé, t ex sej
1 tsk salt
2 dl vispgrädde
1/2 dl het tacosås
2 dl riven texmexost
15-20 tortillachips


Sätt ugnen på 225°C. Salta fisken och lägg den i en ugnssäker form. Blanda grädde, tacosås och ost. Häll det över fisken. Krossa chipsen och strö dem över. Tillaga i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Servera med couscous och majs.

14 juli 2008

Pollo Magnum

1 kycklingfilé per person
Salt
Peppar
Citronsaft, citronpeppar eller limesaft
Riven ingefära
Tabasco
Kakaopulver
Chiliflakes
1/2 hackad vitlöksklyfta per person
Fryst färdighackad spenat (ca 5 tärningar per person)
Ris (gärna vanligt oklibbigt ris)



Sätt på riset som vanligt och låt det dra.

Hetta upp lite olja i en panna (om du har chiliolja använd det, använd annars en icke smaksatt olja - obs! inte olivolja).

När den är ganska varm så dutta i ett par droppar tabasco och de hackade vitlöksklyftorna.

Låt steka en stund så att oljan tar smak av den rostade vitlöken och tabascon.

Tärna kycklingfileerna och lägg i dem när pannan är varm.

Krydda av kycklingen direkt med salt, peppar, lite citronsaft, chiliflakes, kakao och ingefära. Stek på det en stund tills det fått fin yta, kakaon gör att det blir lite karameliseringseffekt så ytan bör vara ganska brun.

Dra ner värmen betydligt och lägg i spenattärningarna. Det gör inget om de är lite halvfrysta fortfarande, se bara till att svischa runt ordentligt så de inte bränner på någon sida.

När kycklingen är genomstekt och det liknar en grön gegga så läggs det upp på tallrik tillsammans med ris. Toppa gärna med några droppar tabasco om så önskas.

Lämpliga tillbehör:

Patacones: Hårt stekta skivor av matbanan (platano) som nästan blir som tjocka stora chips, finns på ica Kvantum. Vändstek i olja. Salta bara lite lite grann, och slutresultatet skall vara torrt, inte kladdigt av olja. Tänk på att dessa bananer är mycket hårdare än vanliga bananer och att man därför får låta dem steka en stund för att de inte skall vara som okokt potatis i mitten.

Frijoles molidos: Ta en burk svarta bönor och lägg i en kastrull. Sjud sönder dem (hjälp till med en sked) och salta/peppra efter smak. Det skall bli som en svart kladdig röra som är jättenyttig.

Tips! Har du inget av tillbehören hemma kan du garnera med lite krossade jordnötter, och om du vill ha rätten blötare kan du dra i lite creme fraiche i kycklingen innan uppläggning.

Tack Magnus för att jag fick låna ditt recept! :o)

04 juli 2008

Gun-Britts potatissallad

Färskpotatis
Grön sparris
Kronärtskocksbottnar
Avocado
Ruccola
Körsbärstomater
Rädisor
Riven parmesanost
Sockerärtor

Vinägrett:
4 msk olja
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk salt
1 krm peppar



Blanda alla ingredienser och sedan med vinägretten.

Tack husmor Gun-Britt för receptet!

Tzatziki med senap

1 gurka
2 dl matlagningsyoghurt
2 vitlöksklyftor
2 msk senap


Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet. Krama ut allt vatten ur gurkan med handen. Blanda gurkan med yoghurt, pressad vitlök, senap och rör om. Förvaras svalt till serveringstillfället.

Snabblagad limelax

(6-8 port)

1/2 kg gravad lax
1 apelsin
1/2 lime


Skär laxen i tunna skivor, om den inte är färdigskivad. Fördela laxen på ett fat. Skala apelsin och lime med en potatisskalare eller ciseleringsjärn. Strimla fint och strö över laxen. Pressa över citrussaften och låt allt stå svalt i ett par timmar.

02 juli 2008

Gravad lax på grillen

gravad lax
grön sparris
nykokt färskpotatis

Sås:
gräddfil
finhackad dill (snåla inte)
salt
peppar


Grilla en bit gravad lax ca 2-3 minuter på varje sida. Grilla samtidigt lite grön sparris vid sidan om. Serveras med nykokt färskpotatis och sås. Till detta passar en bit vitt bröd med en ostskiva.

Tips! Hittar ni inte gravad lax i bit kan ni i stället ta skivad. Tag då ett par skivor och linda dem runt 2-3 sparrisar.

Gravad lax ger en spännande smak och den får en saftig och fin konsistens.


Tack Arne för receptet!

Karolinas lök- och morotspaj


1 sats pajdeg, se något lämpligt recept

Fyllning:
4-5 morötter
2 lökar
2 dl crème fraíche
Svartpeppar


Sätt ugnen på 225ºC. Blanda och förgrädda pajskalet enligt recept. Riv morötterna och löken. Stek dem i stekpanna. Häll röran i en skål. Blanda ner crème fraíchen och krydda med svartpeppar. Fyll pajskalet med lök- och morotsröran och grädda sedan i cirka 20-25 minuter.


Tack till Karolina för receptet!

Gräddstuvad svamp

(4 port)

1 l rensad svamp eller 200 g konserverad svamp
2 msk smör
3 msk vetemjöl
2 dl grädde
1 dl gräddfil
0,5 tsk salt



Skär svampen i mindre bitar.

Fräs matfett i en kastrull och tillsätt svampen.

Låt småkoka tills all vätska kokat in.

Strö på mjölet och späd med grädde.

Låt stuvningen koka i några minuter.

Tillsätt gräddfil.

Smaka av med salt.

Lättgjord löksallad

...4 gula lökar
+ 2 röda lökar
Sammanlagt 1/2 kg

Lagen:
1 1/2 dl ättiksprit
3 dl vatten
1 1/2 dl socker
2 tsk senapsfrö



Skala lökarna, skiva dem tunt och varva den gula och den röda i en kruka eller burk.

Koka upp ättiksprit, vatten, socker och senapsfrö.

Häll lagen het över lökskivorna så att den täcker.

Låt inläggningen svalna av innan locket sätts på.

Löksalladen smakar gott till kotletter, pannbiff och korv av olika slag.

Den här inläggningen håller ca 1 månad i kylen.

Tips! Man kan variera smaken på löksalladen genom att byta ut senapsfröna mot 4 pepparkorn och lika många kryddnejlikor eller muskotblomma.

Kyckling med ris

Kokt ris
1 kokt eller ugnsstekt kyckling
1 brk champinjonsoppa (ni vet väl vilken sort eller måste jag skriva ut det?)
Grädde
1 brk skivade champinjoner
Riven ost
Ströbröd



Koka riset och lägg det i en smord ugnsform.

Dela kycklingen i bitar och lägg dem ovanpå riset.

Blanda sedan champinjonsoppan med grädde och de skivade champinjonerna.

Bred ut blandningen över kycklingen och riset.

Strö över lite ströbröd och rikligt med riven ost.

Gratineras i 225°C tills osten fått fin färg.

Man kan även lägga på tomatskivor innan osten och ströbrödet strös på.

Nu är det så att min salig mamma gjorde ofta saker i mat- och bakväg "på en hoft" så jag har inget mer exakt recept än så här, men jag tror man kan gissa sig fram till hur mycket grädde och vilken storlek på champinjonburk man föredrar enligt eget smak och tycke. :o)

Tack mamma för receptet!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...