11 augusti 2009

Festivalmackor

4 skivor vitt skivat franskbröd
2 msk räkor
1 msk majonnäs
1 msk crême fraiche
salt
cayennepeppar
smör eller margarin
4 ostskivor
tomater
gräslök



Bred smör på 2 av brödskivorna.

Lägg på 2 ostskivor på varje brödskiva.

Rör ihop räkor, majonnäs, crême fraiche, salt och cayennepeppar.

Bred röran på de 2 ostförsedda brödskivorna.

Bred smör på de 2 återstående brödskivorna och lägg dem ovanpå de färdiga brödskivorna med"röran" på.

Stek de dubbla mackorna ungefär 1 minut på varje sida.

Garnera med tomater och gräslök.

Receptet kommer från min mamma och hon hade sett receptet på något tv-program om någon festival, möjligtvis Vattenfestivalen.

Pizzadeg

5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
2 dl mjölk
60 g smält smör


Sätt ugnen på 225°C. Blanda de torra ingredienserna. Smält margarinet och häll ner det i mjölken. Häll sedan ner mjölkblandningen i mjölblandningen. Rör allt till en smidig deg, som kavlas ut på bakpappersklädd plåt. Lägg på önskade ingredienser och grädda sedan pizzan i 10-15 minuter.


Tack för receptet, Karolina!

Tonfiskröra

1 brk tonfisk i vatten
1/2 brk lätt crême fraiche
1 tsk senap
skal av riven citron
salt
peppar
tomatskivor


Pressa ur vattnet ur tonfisken eller häll tonfisken i en sil för att hälla bort vattnet. Riv skalet från citronen, på en av de finaste sidorna på rivjärnet. Så mycket som önskas efter smak. Blanda samman alla ingredienserna. Lägg röran på rostat bröd och garnera med tomatskivor.


Tack Lola för receptet!

Purjolöksmackor

Purjolök
Dillkaviar
Smör eller margarin
Skivat vitt bröd



Hacka purjolöken i små, smala strimlor.

Lägg purjolöken i en skål och rör ner smöret eller margarinet.

Tillsätt dillkaviar efter eget tycke och smak.

När allt är väl blandat så brer man purjolöksröran på de skivade brödet och lägger en skiva ovanpå.

Stek sedan smörgåsarna i stekpanna i lite smör så att de blir gyllenbruna.

Tips! Om man tycker att det blir lite väl stark smak av purjolöken så kan man koka upp purjolöken lite snabbt i vatten, så blir smaken mildare.

Det här receptet kommer från min mamma, och som hon fått i sin tur av sin mamma.

Lördagsräkor

1 kg räkor med skal
1/2 dl finstrimlad purjolök
1 dl tomattärningar
150 g majonnäs
1 dl grädde
3 msk tomatketchup
3 msk sherry



Blanda majonnäs, grädde, ketchup och sherry till en sås.

Skala räkorna och lägg dem på ett fat med kant.

Häll såsen över räkorna och strö över den strimlade purjolöken och tomattärningarna.

Servera med rostat bröd.

Ost- och salamimuffins

(6 stora eller 12 normalstora)

4 salladslökar eller 1 liten purjolök, ca 150 g
100 g salami
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1/2 tsk salt
100 g smör
4 dl mjölk
2 dl riven ost, ex. gratängost


Sätt ugnen på 250°C. Sätt ut pappersformar på en plåt eller smörj en muffinsplåt lätt. Strimla salladslöken och skär salamin i tunna strimlor. Skär smöret i tunna skivor och hacka samman mjöl, bakpulver, salt och smör för hand eller i en matberedare. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg och blanda i lök och salami. Fördela smeten i formarna och strö över osten. Grädda mitt i ugnen i 15–20 min för stora och 12–15 min för normalstora. Låt muffinsen svalna något innan de försiktigt tas ur muffinsplåten.

Serveras ljumma eller kalla. Goda och matiga till soppa och sallad eller en kopp te. Perfekt picknickmat.

Tips! Ost- och paprikafyllning: Uteslut salamin och smaksätt i stället degen med 1–2 finhackade paprikor.


Receptet kommer från Arla Köket.

Spenatpaj med fetaost

(10 - 12 port)

Deg:
2 dl vetemjöl
1/2 dl grahamsmjöl
1/2 krm svartpeppar
75 gr smör
1 ägg

Fyllning:
300 gr färsk förvälld bladspenat
3 ägg
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 nypa malen muskotnöt
1 krm grovmalen vitpeppar
100 gr grekisk fetaost
50 gr hackad salami


Värm ugnen till 175°C.

Blanda mjölsorterna med peppar och sedan smöret. Arbeta snabbt in ägget och tryck ut degen i en pajform, gärna med löstagbar kant, 20 - 22 cm i diameter. Ställ svalt i 30 minuter.

Hacka spenaten grovt. Vispa upp ägg, mjölk och kryddor. Blanda ner spenaten.

Nagga pajdegen och grädda den i ca 10 minuter. Smula ned fetaosten i pajskalet och strö över salamin. Häll sedan över spenatsmeten. Grädda pajen i cirka 40 minuter.

Den här pajen bör serveras nygräddad - gärna med tunt skivade tomater och gurka med kumminkryddad gräddfilsdressing som tillbehör.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...