3 st syrliga äpplen
2 st vitlöksklyftor
5 dl avrunnen yoghurt
1 1/2-2 tsk dijonsenap
salt
peppar
Skala och riv äpplena på den grova sidan av ett rivjärn. Lägg de rivna äpplena i en sil och pressa ur överflödig vätska. Krossa vitlöksklyftorna med knivens bredsida och hacka dem fint eller riv dem på rivjärnet. Blanda först ner senapen i yoghurten och sedan vitlöken och sist äpplena innan de blir bruna. Smaka av med salt och peppar.
18 september 2009
08 september 2009
Spenat- och morotsplättar med äppelraita
(4 pers)
4 morötter (ca 350 g)
2 dl vetemjöl (eller 1 1/2 dl vetemjöl + 1/2 dl grahamsmjöl)
4 dl mjölk
4 ägg
200 g fryst hackad spenat (upptinad)
1 tsk salt
2 msk olja (1 msk per smet)
Äppelraita:
1 stort syrligt äpple (ca 200 g)
3 dl gräddfil
Skala, kärna ur och riv äpplet till raitan.
Blanda det rivna äpplet med gräddfilen.
Vispa ihop mjöl, salt och hälften av mjölken i en bunke.
Vispa i resten av mjölken plus äggen.
Dela smeten i två delar.
Skala och riv morötterna fint.
Blanda spenaten i en del av smeten och morötterna i den andra.
Tillsätt 1 msk olja i varje smet och låt dem svälla i 30 minuter.
Stek plättarna i olja och servera med äppelraitan.
4 morötter (ca 350 g)
2 dl vetemjöl (eller 1 1/2 dl vetemjöl + 1/2 dl grahamsmjöl)
4 dl mjölk
4 ägg
200 g fryst hackad spenat (upptinad)
1 tsk salt
2 msk olja (1 msk per smet)
Äppelraita:
1 stort syrligt äpple (ca 200 g)
3 dl gräddfil
Skala, kärna ur och riv äpplet till raitan.
Blanda det rivna äpplet med gräddfilen.
Vispa ihop mjöl, salt och hälften av mjölken i en bunke.
Vispa i resten av mjölken plus äggen.
Dela smeten i två delar.
Skala och riv morötterna fint.
Blanda spenaten i en del av smeten och morötterna i den andra.
Tillsätt 1 msk olja i varje smet och låt dem svälla i 30 minuter.
Stek plättarna i olja och servera med äppelraitan.