22 december 2010

Saffranslax

(4 port)

4 st laxfiléer, ca 500 g
3 st morötter
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl vispgrädde
1 tsk hackad rosmarin
1 påse saffran, 0,50 g


Sätt ugnen på 225°C. Skala och skiva morötterna tunt. Lägg dem i en ugnssäker form. Lägg på laxen och krydda med salt och peppar. Blanda grädde, rosmarin och saffran och häll det över laxen. Stek i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Garnera gärna med färsk rosmarin. Serveras till kokt ris, potatismos eller pommes duchesse (ett potatismos med äggulor och vispgrädde som gratineras i ugnen).

11 december 2010

Tacogratäng

(4 pers)

Grundrecept:
400 gram köttfärs
1 påse tacokrydda
1 ask philadelphia classic/original à 200 g
2-2 1/2 dl crème fraiche
2-3 dl riven ost
tortillachips

Tillägg:
2 st hackade gula lökar
1 st hackad paprika
1 brk krossade eller passerade tomater
2 st pressade vitlöksklyftor
1 st strimlad purjolök
1-2 brk majs

Tillbehör:
tortillachips
tacosås
gräddfil
guacamole
Valfria grönsaker


Sätt ugnen på 225ºC.

Stek köttfärs och krydda med tacokryddan. Om du också vill använda tillägget så tillsätts dessa ingredienser, utom den strimlade purjolöken, i köttfärsen också.

Blanda philadelphia och crème fraiche och sprid ut jämnt över botten i en ugnssäker form.

Häll köttfärsen över blandningen. Det finns också varianter av receptet där köttfärsröran läggs under philadelphia- och crème fraicheblandningen.

Strö över riven ost och stick ner några tortillachips i gratängen. Använder du “tillägget” så kan du lägga över den strimlade purjolöken innan du strör på den rivna osten och sticker ner tortillachipsen.

Grädda sedan i ugnen i cirka 10-15 minuter, eller tills osten smält och fått färg.

Servera med olika tacotillbehör, till exempel tortillachips, nachochips, tacosås, grönsaker och guacamole samt sallad.

Obs! Det går naturligtvis att anpassa gratängen som man själv vill och också göra den vegetarisk genom att byta ut köttfärsen mot quornfärs.

Tips! Om du använder ingredienserna i tillägget så kan exempelvis majsen uteslutas från själva köttfärsen och användas som tillbehör istället om man hellre föredrar det.

Kryddgriljering

(till 3-4 kg skinka)

1 dl ströbröd
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen kryddpeppar
rivet skal från en apelsin
1 äggula
4 msk skånsk senap


Blanda allt utom äggula och senap och rosta under omrörning i en torr och het stekpanna tills det fått fin färg.

Rör ihop äggula och senap och pensla över skinkan.

Strö sedan den torra blandningen över skinkan och griljera i mitten av ugnen i 15-20 minuter tills den fått färg.

Ställ skinkan kallt så svalnar den snabbt.


Receptet kommer från Buffé nr 12/2010. Omformulerat av mig.

Sill med rödbetor och pepparrot

(6-8 pers)

2 brk färdig löksill à 250 g
1 st färsk rödbeta
1/2 liten rödlök
1 msk skivad pepparrot
ev 2 msk svarta vinbär


Koka rödbetan mjuk och gnid av skalet under rinnande kallt vatten. Häll av sillen, men spara spadet. Skala löken och skär sedan den, rödbetan och pepparroten i skivor. Varva lök, rödbeta, svarta vinbär och pepparrot med sillen i en burk. Häll på ca 2 dl av sillspadet. Låt sillen sedan stå i cirka 8 timmar i kylen. Sillen smakar bäst om den äts inom några timmar efter det.


Receptet kommer från Buffé nr 12/2010. Omformulerat av mig.

Krämig sill

1 brk färdig löksill
gräddfil
crème Fraiche
majonnäs

Smaksättning:
curry
kaviar
löjrom
örter
pepparrot
senap


Häll av spadet från sillen. Blanda lika delar creme fraiche, gräddfil och majonnäs, tillsätt den avrunna sillen, rör om och smaksätt med något av ovanstående eller någon annan favoritsmak och krydda.



Receptet kommer från Buffé nr 12/2010 med något tilllägg och omformulering.

Sill Brazil

(6-8 pers)

2 brk färdig löksill (à 250 g)
1 lime
1/2 chilifrukt (t ex spansk peppar)
1 msk rå- eller rörsocker
1 tsk rosépepparkorn
ev 3 msk cachaca (brasiliansk sprit) eller vodka
3 st salladslökar


Häll av sillen men spara spadet. Skiva och skär limen i grova bitar. Dela, kärna ur och skiva chilin. Lägg lime, chili, socker, rosépeppar och ev sprit i en mortel och stöt ihop allt lite försiktigt. Blanda sillen med det mortlade i en burk och häll på ca 1 dl av det sparade sillspadet. Skär salladslöken i strimlor. Toppa sillen med salladslöken och ställ i kylen. Sillen smakar bäst om den äts inom några timmar.


Receptet kommer från Buffé nr 12/2010.

02 december 2010

Jennies kyckling- och jordnötsgryta

(4 pers)

4 st kycklingfiléer
2 msk kycklingfond
1 brk Thai Satay grytbas
1 brk minimajs
1 dl jordnötssmör
1-2 vitlöksklyftor
lite hackad chili och
chilisås efter smak


Skär kycklingfiléerna i småbitar och snabbstek i wokpanna.

Hacka vitlöken.

Tillsätt resten av ingredienserna utom vitlöken.

Låt koka upp och sjud i några minuter.

Lägg i den hackade vitlöken i slutet av sjudningen så att behåller sin starka och fräscha smak.

Obs! Enligt Jennie är denna gryta tokstark i smaken, så om man är känslig kanske man kan minska ner på både grytbasen, chili och chilisåsen.

Tips! Får man gryta över så kan man använda den dagen efter som en soppa om man spär ut den med önskad mängd kokosmjölk (eller grädde om man inte har kokosmjölk hemma).


Tack för receptet, Jennie!

01 december 2010

Uffes snabba Jansson

frusna strips
frusen hackad lök
en massa vispgrädde
en burk ansjovis


Varva strips och lök i en ugnsfast smord form. Häll över grädde. Klipp över ansjovis och häll ansjovisspadet över det hela. Häll över ännu mera grädde. Gratinera i ugnen.

Tips! Jag kommer naturligtvis att strö över ströbröd över ytan och lägga på några smörklickar också, precis som min mamma alltid gjorde. :)


Tack för receptet, Ulf!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...