21 oktober 2011

Halloumigratinerade kycklingbröst med basilikasås och syrlig tomatsallad

1 stort pkt kycklingfilé
1 st haloumi + 1 lika stor koost
1 kruka färsk basilika
ströbröd
salt + peppar

Basilikasås:
1 schalottenlök
1 vitlök
2 dl vitt vin
2 dl grädde
1 kruka färsk basilika
smör
salt + peppar

Syrlig tomatsallad:
4 tomater
3 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 nypa socker
persilja + favoritört efter egen smak
salt + peppar
(eventuellt lök + vitlök)


Sätt ugnen på 225ºC.

Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form. Salta och peppra (va’ int’ blyg!). Riv osten grovt. Hacka basilikan och blanda i en skål med lite ströbröd, salt och peppar. Häll ostblandningen över kycklingen. Sätt in formen i ugnen i cirka 15 minuter tills den fått fin färg.

Basilikasåsen:
Finhacka schalottenlöken och vitlöken. Sautera i kastrull eller traktörpanna. Tillsätt vitt vin och grädde och reducera till en fin konsistens. Ta av såsen från spisen och mixa ner en kruka hackad basilika. Blanka av med smör. Salta och peppra.

Syrlig tomatsallad:
Hacka tomaterna, persiljan och någon ytterligare favoritört. Blanda olivolja, vitvinsvinäger, socker, persilja och favoritört, salt och peppar. Häll marinaden över de hackade tomaterna och låt allt dra i en skål en stund. Eventuellt kan lök och vitlök också användas i salladen.

Serveras gärna med färska gröna bönor som blancherats och/eller potatis.


Tack för receptet, Monica!

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...