31 januari 2011

Köttfärsgulasch

(4-6 port)

1 kg kött- eller blandfärs
1 kg gul lök
7 dl vatten
4 msk flytande koncentrerad buljong/fond
svartpeppar
salt



Skala löken och hacka den i en matberedare. Fräs upp den i en stekpanna eller i en gryta så den blir glansig och fin. Häll över löken i en gryta, tillsätt vatten, buljong, salt och peppar och låt löken koka i cirka en timmme tills löken blivit mosig.

Bryn under tiden köttfärsen och låt den vila på en tallrik tills löken är färdigkokt. Tillsätt den brynta köttfärsen i lökgrytan och låt koka i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar om det behövs.

29 januari 2011

Risgrynsgröt

(6 port)

2 1/2 dl rundkornigt ris
5 dl vatten
2 msk smör
1 tsk salt
8-9 dl mjölk
1 kanelstång
(1-1 1/2 msk socker)


Blanda ris, vatten, smör och salt i en stor tjockbottnad kastrull. Låt koka på svag värme ca 10 minuter. Tillsätt mjölk och kanelstång. Låt gröten koka på mycket svag värme 30-40 minuter. Späd med mer mjölk om gröten blir för tjock. Smaksätt med sockret. Servera med mjölk, socker och kanel.

Tips! Två mer lyxiga varianter uppnås genom att vispa upp 1 dl grädde och blanda i gröten precis innan servering eller genom att byta ut 1 dl av mjölken mot grädde samt tillsätta vaniljsocker.

24 januari 2011

Fläskkotlett i ugn

(4 pers)

8 st fläskkotletter

Sås:
4 dl creme fraiche
3 dl vispgrädde
1/2 dl kinesisk sojasås
2 tsk sambal oelek


Sätt ugnen på 175ºC.
Lägg kotletterna i en ugnsfast form utan någon krydda.
Rör ihop ingredienserna till såsen och häll den över köttet.
Ställ in i ugnen i 1 1/2 timme.

08 januari 2011

Kycklinggryta med kardemumma

(4 port)

500 g kycklinglårfilé
2 vitlöksklyftor
smör
½ tsk salt
2 ½ dl mellangrädde
½ hönsbuljongtärning
½ tsk krossade kardemummakärnor
1 tsk kinesisk soja
1 tsk sambal oelek
rivet skal och pressad saft av 1/2 apelsin
½ dl hackad persilja


Skär kycklingen i bitar.

Skala och grovhacka vitlöken.

Bryn kycklingen runt om i smör i en stekpanna.

Tillsätt salt och vitlök.

Blanda grädde, buljongtärning, kardemumma, soja, sambal oelek, apelsinskal och -saft i en gryta.

Lägg i kyckling och vitlök.

Låt koka under lock ca 10 minuter.

Rör ner persilja.

Servera med bulgur, gärna blandat med russin och rostad mandel.


Recept från Arla Köket.

Rårakor med morot och palsternacka

(4 pers)

1/2 kg potatis av en fast sort
250 g palsternackor
250 g morötter
4 ägg
2 msk vetemjöl
Salt + peppar
Smör

Tillbehör:
Lingonsylt/rårörda lingon och stekt fläsk eller stekt ägg


Riv potatis, palsternackor och morötter grovt i en bunke och rör om.

Blanda ner ägg, mjöl och salt.

Krydda därefter med peppar efter smak.

Klicka 1 dl av smeten till varje råraka i en stekpanna med lite smör i.

Platta till rårakorna och stek dem gyllenbruna på båda sidor.

Serveras med stekt fläsk och lingonsylt.


Tack Helena för inspirationen till receptet!

07 januari 2011

Citroncarbonara

(4 port)

3 st chorizokorvar
skinka efter smak

Sås:
4 st äggulor
skalet från en citron
1 dl grädde
persilja
salt
peppar


Stek korven och tillsätt sedan skinkan och låt den fräsa med lite.

Såsen tillagas genom pastans värme så blanda ihop persilja, grädde, citron, ägg, salt och peppar.

Koka pastan och häll av allt vatten.

Häll över korv- och skinkblandningen samt såsen och blanda snabbt ihop.


Tack för receptet, Max och Britt!

Saffranssill

1-1 1/2 dl gräddfil
1-1 1/2 dl crème fraîche
5-7 cm purjolök
1/2-1 äpple
1 st vitlöksklyfta
1 pkt saffran
1 krm cayennepeppar
3 brk löksill à 250 g


Häll av spadet från sillen och låt den rinna av ordentligt. Skala, kärna ur och finhacka äpplet. Skölj purjolöken och skiva den fint. Skala också vitlöksklyftan, pressa eller hacka den fint. Blanda först alla ingredienser till såsen och vänd sedan ner sillbitarna i den. Låt allt stå kallt i kylen i minst två, gärna tre, dygn och dra. Serveras gärna på crostini (gärna av kavring) med rödlöksringar, gräslök eller groddar.

Obs! I de recept jag utgick ifrån stod det exempelvis att sillen skulle dra några timmar, men efter eget test här i jul så kan jag konstatera att denna sill bör stå och dra i minst två, helst tre, dygn för att få den härligt saffransgula färgen och för att alla smakerna ordentligt ska “gifta sig”, som det heter.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...