22 juni 2011

Köttbullar från Hulvik

2,5 kg köttfärs, exempelvis 1,5 blandfärs + 1 kg nötfärs
4 st grovt rivna lökar
1 1/2-2 msk balsamvinäger
1 1/2 dl havregryn
4 msk potatismjöl
1 1/2 dl vispgrädde
4 1/2 dl lättmjölk
6 tsk salt
6 msk potatisfiber
5 msk kryddor - vitpeppar, kryddpeppar, kryddnejlikor, ingefära och svartpeppar


Mal samman kryddorna i en mortel.
Blanda ihop alla ingredienser och börja rulla köttbullar.
Stek dem i stekpanna (eller i långpanna i ugnen).

Jättegoda glutenfria köttbullar som återskapas varje jul i Hulvik med lite varierande kryddning efter humör.


Tack för receptet, Susanne och Emma!

Rödlökscheesecake

(12 bitar)

Botten:
200 g kavring, cirka 8 kantskurna skivor
75 g smält smör

Fyllning:
4 st gelatinblad
2 1/2 dl crème fraiche
300 g philadelphiaost
1 1/2 finhackad rödlök
1 1/2 tsk salt
1/2 krm nymald vitpeppar

Garnering:
100 g ruccolasallad
1 knippa färska örter
350 g löjrom

Örtolja:
3 msk mild olivolja
3 msk blandade färska örter (t.ex timjan, basilika och gräslök)


Garnering, del 1:
Låt löjrommen rinna av i finmaskig sil eller kaffefilter någon timme.

Botten:
Mixa kavring och smält smör. Lägg ett bakplåtspapper i en form, ca 20 x 20 cm. Tryck ut smulorna i formen.

Fyllning:
Blötlägg gelantinbladen i vatten. Rör ihop crème fraiche, Philadelphiaost, rödlök, salt, peppar. Ta upp gelatinbladen, krama försiktigt ur vattnet och smält dem sedan över svag värme tillsammans med några matskedar av färskostblandningen. Blanda sedan ner det i resten av färskostblandningen och bred ut massan över kavringbottnen. Ställ formen kallt minst 3 timmar. Skär eventuellt bort kanterna på cheesecaken, skär den i 6 x 6 cm rutor eller ta ut små puckar med runda höga utstansningsmått.

Örtolja:
Stöt örter och olja i mortel eller kör i liten mixer.

Garnering, del 2:
Lägg ruccola på tallrikarna och ställ cheesecaken på den. Forma löjromsägg med hjälp av två skedar och lägg dem på cheesecaken. Ringla örtolja runt om och garnera med färska örter.


Tack för receptet, Anna och Karolina!

13 juni 2011

Kasslerlåda

(4 port)

500 g kassler
1 brk pesto
2 tomater
2 mozzarellaostar, à 125 g


Sätt ugnen på 200ºC. Skär kasslern i 1/2 cm tjocka skivor. Bred färdig pesto på skivorna. Skär tomaterna och mozzarellan i skivor. Varva kassler, tomater och mozzarella i en ugnsfast form. Tillaga i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter. Servera med kokt potatis eller pasta.

Dill- och västerbottenflarn

1 påse riven västerbottenost, 150 g
3 msk hackad dill


Sätt ugnen på 225ºC. Blanda osten med dillen och lägg ut glest i små högar på bakpapper. Låt smälta mitt i ugnen i ca 8-10 minuter tills de blir gyllene och bubblar. Låt svalna och stelna.

Roquefort- och päronpaj

(8 port)

Pajskal:
100 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning:
4 ägg
2 dl vispgrädde
200 g krämig färskost
100 g roquefort- eller ädelost
1 päron

Päronsallad:
50 g valnötter
50 g roquefortost
2 mogna päron
1/2 citron
100 g ruccolasallad
2 msk olja
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk flytande honung


Pajskalet:
Arbeta ihop smör och vetemjöl i en matberedare. Tillsätt vatten och kör tills degen bildar en boll. Kavla ut degen och klä en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt stå kallt i 20 minuter och sätt under tiden ugnen på 200ºC. Förgrädda sedan pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter.

Fyllningen:
Vispa samman ägg, grädde och färskost. Häll blandningen i pajskalet. Skär ost och päron i små bitar och fördela över fyllningen. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna.

Päronsalladen:
Grovhacka nötterna och skär osten i små bitar. Skär päronen i smala klyftor. Pressa citronsaft över dem. Skölj ruccolan. Blanda olja, vinäger och honung och blanda sedan ihop med resten av salladsingredienserna. Toppa pajen med salladen inför servering.

Caesarkyckling

(8 port)

800 g kycklingfilé
1 msk smör
1 tsk salt
2 krm peppar
3 skivor vitt bröd
1 huvud romansallad
1 dl flagad parmesanost

Dressing:
1 ägg
1 tsk ljus, fransk senap
1 vitlöksklyfta
2 msk rödvinsvinäger
1 dl olivolja


Skär kycklingfiléerna på längden i tunna skivor och stek dem gyllenbruna i smör i en stekpanna. Salta och peppra.

Skär brödet i små tärningar och stek också dem gyllenbruna i smör.

Sköljd och dela salladen. Lägg ut dem på ett fat och lägg en kycklingbit på varje blad. Ringla över dressingen och strö över parmesanflagorna och krutongerna.

Grönsaksrulle

(2 port)

2 msk kesella
1/2 msk hackad gräslök
2 msk riven lagrad ost, 17 %
Litet tortillabröd
Strimlad sallad
Gurkstavar
Paprikastavar


Blanda kesella, gräslök och ost. Bred röran på ett litet tortillabröd. Lägg på strimlad sallad och gurk- och paprikastavar. Vik eller rulla ihop.

Sill och potatis

(2 port)

1 brk inlagd sill, 240 g
Rivet skal av 1 citron
1 kvist färsk rosmarin
1 dl gräddfil


Häll sillburken i en skål. Riv citronskalet och repa bladen från rosmarinkvisten och vänd ner dem i sillen. Låt dra medan du kokar potatisen. Serveras med gräddfil och kokt potatis.

Lyxig lantbrödsmacka

(2 port)

2 skivor lantbröd
1/2 dl kesella
1 msk russin
4 valnötter
Salt
Peppar
4-6 skivor parmaskinka
1 päron


Rosta brödskivorna. Blanda övriga ingredienser, salta, peppra och bred på brödskivorna. Lägg på parmaskinkan. Klyfta päronet och lägg päronklyftorna ovanpå skinkan. Servera med ruccolasallad.

Flädermarinerad kyckling

(2 port)

2 kycklingfiléer
1 purjolök
1 fänkål
1 squash

Marinad:
4 msk koncentrerad fläderblomssaft
1 msk pressad citron
1 msk olja
1 hackad vitlöksklyfta
1 krm salt
svartpeppar

Garnering:
Färska basilikablad


Blanda marinaden. Lägg i kycklingfiléerna och låt marinera i cirka två timmar. Stek på 225ºC i ugnen tills kycklingen är genomstekt, cirka 15-20 minuter. Koka upp marinaden och sjud i två minuter. Ansa, skölj och strimla grönsakerna och fräs dem sedan i 1 msk olja tills de mjuknat. Smaka av med lite av marinaden samt salt och peppar. Servera grönsaksröran till kycklingen och garnera med färska basilikablad.

Lax med kryddig paprikasås

(2 port)

2 portionsbitar lax à 125 g

Sås:
1 förp grillad, inlagd paprika (200 g)
1/2 spansk peppar
1 tsk spiskummin
Saft från 1/2 pressad lime
2 msk hackad persilja
1 skiva kantskuret formbröd
vatten
salt
peppar


Laxen:
Sjud laxbitarna i fiskbuljong cirka 5-10 minuter.

Såsen:
Låt paprikan rinna av. Lägg alla såsingredienser i en mixer och kör till en slät sås.

Servera laxen med sås, spaghetti och lättfräst squash.

Bakad potatis med kycklingröra

(2 port)

2 bakpotatisar

Kycklingröra:
1 grillad kycklingklubba
2 msk hackad rödlök
1/2 tärnat äpple
2 dl minifraiche
1 msk lättmajonnäs
1/2 msk senap
Curry
Salt
Peppar


Bakpotatis: Baka potatisarna ca 15 minuter i mikron eller 50-60 minuter i 225ºC tills de är mjuka.

Kycklingröra: Finhacka kycklingen och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med curry, salt och peppar.

Servera med sallad.

Fransk örtsås

(2 port)

1 dl lätt crème fraiche
1 dl vatten
1 msk kalvfond
1/2 tsk balsamvinäger
1 tsk franska örter
2 tsk vetemjöl


Blanda allt och koka upp under vispning. Låt sjuda cirka tre minuter. Servera till stekt fläskkotlett, hasselbackspotatis, haricot verts och hackad rödlök.

Lax med fetaostkräm

(4 port)

4 portionsbitar laxfilé, ca 500 g
200 g fetaost
1 dl crème fraiche
salt
peppar

Garnering:
dillkvistar

Gurk- och mangosallad:
150 g djupfryst, tärnad mango
1 gurka
1 rödlök
1 avokado

Dressing:
1/2 dl dill
2 msk olivolja


Sallad:
Tina mangon. Tärna gurkan. Skala och finhacka löken. Kärna ur och tärna avokadon. Rör samman allt i en rymlig skål och blanda ner dressingen. Låt vila i en timme.

Laxfiléerna:
Sätt ugnen på 225ºC. Lägg laxbitarna i en smord, ugnssäker form. Salta och peppra lite. Mosa fetaosten med crème fraichen och smaka av med salt och peppar. Skär ett snitt i laxbitarna, fyll dem med fetakräm och fördela resten ovanpå. Tillaga i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

Garnera med dillkvistar och servera med ugnsstekt färskpotatis och gurk- och mangosallad.

Kryddsmör

Blanda 100 g mjukt smör med någon av nedanstående smaksättningar. Smaka av och se om du vill ha mer av någon smak eller extra salt. Forma sedan kryddsmöret till en rulle eller spritsa små rosor. Förpacka lufttätt och förvara kallt, helst i frysen, så att smöret stelnar. Ta fram smöret en stund innan det är matdags. Skär rullen i skivor eller placera rosorna på assietter.


Vitlöks- och persiljesmör
100 g smör
2 finhackade vitlöksklyftor
1/2 dl finhackad persilja

Gott till det mesta.


Rosépeppar- och konjakssmör
100 g smör
1 tsk krossade rosépepparkorn
Några droppar konjak

Passar till fläsk- och nötkött.


Citron- och svartpepparsmör
100 g smör
2 tsk rivet citronskal
1/2 tsk grovmalen svartpeppar

Passar till fisk och skaldjur.


Äpple- och rosmarinsmör
100 g smör
1 tsk koncentrerad äppeljuice
2 tsk finhackade rosmarinblad

Passar till kyckling, rotfrukter och grönsaker.


Chili- och limesmör
100 g smör
1 tsk finhackad chili eller chiliflakes
Rivet skal av 2 limefrukter

Passar fisk och skaldjur.


Pepparrot- och dillsmör
100 g smör
2 msk fint riven pepparrot
1 1/2 msk finhackad dill

Passar fisk, till exempel lax, och fläskkött.


Aprikos- och mandelsmör
100 g smör
6 torkade, finhackade aprikoser
2 msk mandelspån

Passar fläskkött, kyckling och lax.


Paprika- och chokladsmör
100 g smör
1 1/2 msk finhackad, röd paprika
1 tsk finhackad, mörk choklad (helst 70 % eller mer)

Passar fläsk- och nötkött.


Grönpepparsmör
100 g smör
30-40 fint hackade grönpepparkorn i lag

Passar fläsk- och nötkött.


Fänkål- och hallonsmör
100 g smör
1 tsk mortlade fänkålsfrön
1 tsk fast hallonsylt

Passar lax, fläskkött och kyckling.

Gurk- och mangosallad

(4 port)

150 g djupfryst, tärnad mango
1 gurka
1 rödlök
1 avokado

Dressing:
1/2 dl dill
2 msk olivolja


Tina mangon. Tärna gurkan. Skala och finhacka löken. Kärna ur och tärna avokadon. Rör samman allt i en rymlig skål och blanda ner dressingen. Låt vila i en timme.

Kronärtskockssallad

(4 port)

1 brk kronärtskockshjärtan, ca 450 g
1 kg färskpotatis
150 g sockerärter
1 rödlök
1/2 dl finhackad dill
ca 5 dl valfria salladsblad

Dressing:
1/2 dl olja
1/2 dl vitvinsvinäger
salt
peppar


Låt kronärtskockshjärtarna rinna av och dela dem i mindre bitar och lägg dem i en stor skål.

Skrubba potatisen och koka den i saltat vatten. Låt ånga av ordentligt. Skär potatisen i mindre bitar och blanda dem med kronärtskockshjärtarna i skålen.

Ansa sockerärterna och lägg dem i saltat, kokande vatten och sjud i cirka 1 minut. Spola genast av dem i iskallt vatten.

Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Blanda ner allt plus dillen i salladsskålen.

Blanda olja och vinäger, smaka av med salt och peppar. Vänd ner dressingen och salladsblad inför serveringen.

Grillmarinad

(4 port)

3 msk olja
2 msk ketjap manis eller 1 msk chilisås + 1 msk solja
2 msk vatten
1 msk strösocker
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk paprikapulver
3 msk finhackad persilja


Blanda allt i en kraftig plastpåse (eller två plastpåsar). Lägg ner exempelvis kycklingfiléer och låt vila minst 30 minuter. Vänd påsen några gånger under tiden.

Citronmarinerad ugnslax

(8-10 port)

1 laxsida, ca 1 1/2 kg
1 stor citron
3 msk olivolja
2 små rödlökar
1 knippe gräslök

Garnering:
dillkvistar
citronskivor

Yoghurtsås:
Yoghurt 10 %
Flytande honung
Rivet citronskal


Sätt ugnen på 200ºC. Lägg laxen med skinnsidan nedåt i en oljad, ugnssäker form. Pressa över citron och ringla över olja. Skala och finhacka löken, klipp gräslöken och strö båda lökarna över laxen. Låt marinera i minst en timme. Tillaga laxen mitten av ugnen i cirka 20 minuter eller tills den är genomstekt. Serveras med yoghurtsås, kokt färskpotatis, gröna bönor och sparris.

Säsongens potatissallad

(4 port)

1 kg färskpotatis
1 knippe rädisor
1 rödlök
250 g cocktailtomater, gärna i olika färger
2 dl babyspenat
3 msk finhackad dill

Senapsdressing:
2 msk rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk vatten
1 1/2 msk skånsk senap

Garnering:
Dillkvistar


Skrubba potatisen och koka den i saltat vatten. Låt ånga av ordentligt. Skär potatisen i mindre bitar och lägg i en stor skål.

Ansa rädisorna och ge dem ett snabbt uppkok i lättsaltat vatten. Spola genast av dem i kallt vatten och skär dem i mindre bitar. Skala och skär löken i tunna skivor. Skär tomaterna i halvor eller fjärdedelar. Vänd ner allt med potatisen.

Blanda dressingen och ringla den över salladen. Vänd ner spenat och dill inför serveringen. Garnera med dillkvistar.

Fräsch yoghurtsås

(4 port)

Yoghurt 10 %
Flytande honung
Rivet citronskal


Smaksätt yoghurt med flytande honung och rivet citronskal. Smaka av med salt och eventuellt lite citronsaft.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...