09 juli 2011

Evas sommarsallad

(4 port)

4 tomater
1/2 färsk gurka
1 gul lök
Salt
Peppar


Skär tomaterna och gurkan i ganska grova bitar. Skala och skiva löken tunt. Blanda alltsammans i en skål. Salta och peppra.

08 juli 2011

Gurksallad med lök och ägg

(4 port)

1 liten färsk gurka
1 gul lök
2 hårdkokta ägg
3 dl gräddfil


Skär gurkan i ganska tjocka skivor. Skala och skiva löken tunt. Hacka äggen fint. Blanda gurka, lök och ägg med gräddfil. Lägg upp i portionsskålar och bjud bröd till.

Kryddgrön gräddfilssås

(8 port)

2 äggulor
2-3 msk senap
1/2-1 tsk salt
1 knippa dill
4 dl gräddfil


Blanda äggulorna, senapen, saltet och klippt dill (spar gärna dill att lägga överst i såsskålen). Tillsätt gräddfilen. Kyl såsen. God till korv, skinka och stekt fisk.

Vårlig sallad

(4 port)

8-10 stora, kokta, kalla potatisar
1 påse eller 2 knippor rädisor
1 knippa gräslök
1 tsk salt
2 krm peppar

Sås:
1 msk senap
1/2 msk vinäger (eller matättika)
3 msk olja
2 msk vatten
Salt
Peppar


Skala och skiva potatisen. Skölj och skiva rädisorna och klipp gräslöken. Varva potatis, rädisor och gräslök i en skål. Krydda med salt och peppar mellan varven.

Blanda alla ingredienser till såsen, smaka av och häll den över salladen. Låt den stå någon timme före serveringen så att potatisen hinner dra åt sig smak av rädisor, gräslök och sås. Gott till rökt fisk och kött.

Ädel champinjonsallad

(4 port)

200-300 g färska champinjoner

Sås:
3 msk olja
1 msk vinäger
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk mosad grönmögelädelost


Skölj, putsa och skär champinjonerna i skivor.

Blanda olja, vinäger, salt, peppar och ost och vispa så att den blir slät. Häll såsen över champinjonerna strax före serveringen.

Servera salladen som förrätt med bröd eller som tillbehör till kött- eller äggrätter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...