1 lök
2 potatisar
250 g broccoli
12 dl grönsaksbuljong (vatten och grönsaksfond eller tärning)
salt och peppar
2 dl matlagningsgrädde
Skala och skiva lök och potatis. Skär hela broccolin i bitar. Koka upp buljongen. Lägg i lök, potatis och broccoli. Koka upp igen och låt det koka i cirka 10 minuter. Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare. Häll tillbaks i kastrullen, tillsätt matlagningsgrädde, koka upp och smaksätt med salt och peppar. Servera soppan med bröd och kräftstjärtar.
28 oktober 2011
Enkel broccolisoppa
24 oktober 2011
Falukorvsgryta från 70-talet
falukorv
potatis
morötter
lök
buljong
gröna ärter
peppar + salt
Skär i bitar. Koka i buljong tillsammans med gröna ärter. Krydda med peppar och salt.
Tack för receptet, Monica!
22 oktober 2011
Bondsoppa
vitkål
potatis
lök
buljong
timjan
vitpeppar
olja
Strimla vitkålen. Skär potatis och lök i skivor. Fräs allt i lite i olja i en kastrull. Häll på buljongen. Krydda med timjan och vitpeppar. Koka tills allt är mjukt.
Tack för receptet, Monica!
Gratinerad kålrot
kålrot
skinkskivor
riven ost
Sätt ugnen på 250ºC. Skala kålroten och skär den i cirka 1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i en kastrull med vatten och koka dem tills de är mjuka. Lägg kålrotsskivorna i en smord ugnssäker form och lägg på skinkskivor och riven ost ovanpå. Gratinera i cirka 10-15 minuter.
Tack för receptet, Monica!
21 oktober 2011
Halloumigratinerade kycklingbröst med basilikasås och syrlig tomatsallad
1 stort pkt kycklingfilé
1 st haloumi + 1 lika stor koost
1 kruka färsk basilika
ströbröd
salt + peppar
Basilikasås:
1 schalottenlök
1 vitlök
2 dl vitt vin
2 dl grädde
1 kruka färsk basilika
smör
salt + peppar
Syrlig tomatsallad:
4 tomater
3 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 nypa socker
persilja + favoritört efter egen smak
salt + peppar
(eventuellt lök + vitlök)
Sätt ugnen på 225ºC.
Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form. Salta och peppra (va’ int’ blyg!). Riv osten grovt. Hacka basilikan och blanda i en skål med lite ströbröd, salt och peppar. Häll ostblandningen över kycklingen. Sätt in formen i ugnen i cirka 15 minuter tills den fått fin färg.
Basilikasåsen:
Finhacka schalottenlöken och vitlöken. Sautera i kastrull eller traktörpanna. Tillsätt vitt vin och grädde och reducera till en fin konsistens. Ta av såsen från spisen och mixa ner en kruka hackad basilika. Blanka av med smör. Salta och peppra.
Syrlig tomatsallad:
Hacka tomaterna, persiljan och någon ytterligare favoritört. Blanda olivolja, vitvinsvinäger, socker, persilja och favoritört, salt och peppar. Häll marinaden över de hackade tomaterna och låt allt dra i en skål en stund. Eventuellt kan lök och vitlök också användas i salladen.
Serveras gärna med färska gröna bönor som blancherats och/eller potatis.
Tack för receptet, Monica!
12 oktober 2011
Tomatsås med morötter
gul lök
vitlök
morötter
krossade tomater
valfria kryddor
lite socker
Grovriv morötterna. Hacka löken och pressa vitlöken och stek dem glänsande i en kastrull eller gryta. Häll på krossade tomater, kryddor, socker och morötter. Låt såsen koka upp och sedan småputtra, koncentreras och reduceras ner, i åtminstone en timme.
Tips! Tillsätt gärna bitar av någon kryddstark korv, exempelvis kabanoss eller salami, i slutet på kokningen för lite extra stuns i smaken.
Tack för receptet, Monica!
Pastagratäng med broccoli och fetaost
(4 port)
300 g broccoli
300 g kokt pasta
1 msk smör till formen
200 g smulad fetaost
Gratängsås:
25 g smör
1 liten hackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
2 msk vetemjöl
6 dl mjölk eller 1 dl grädde + 5 dl mjölk
1 grönsaksbuljongtärning eller 1 tsk grönsaksfond
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 krm mald muskotnöt
Ansa broccolin och skär i bitar. Koka broccolin i lättsaltat vatten cirka tre minuter. Smörj en ugnssäker form och blanda i pasta, broccoli och fetaost.
Gratängsåsen:
Smält smöret i en kastrull. Fräs löken någon minut utan att den tar färg. Strö vetemjöl över löken och rör om. Tillsätt mjölken, lite i taget. Låt såsen koka upp innan nästa skvätt hälls på. Tillsätt buljong, salt, peppar och muskotnöt. Sänk värmen och koka cirka fem minuter, rör om då och då. Smaka av.
Häll såsen över pasta, broccoli och fetaost. Gratinera högt upp i ugnen cirka 10 minuter.
Tips! Smaksätt gärna med oliver eller soltorkade tomater.
Tack för receptet, Monica!
11 oktober 2011
Morots- och kålrotssoppa
morötter
kålrötter
buljongtärning eller flytande fond
peppar + salt
grädde
Skär morötter och kålrötter i bitar och lägg i en kastrull. Täck med vatten och tillsätt en buljongtärning eller motsvarande fond. Koka sedan tills rotfrukterna är mjuka. Krydda med exempelvis peppar och salt. Mixa till en slät soppa med en stavmixer eller i en mixer (potatisstöt och elvisp borde också fungera). Späd med mer vatten om soppan verkar för tjock. Tillsätt en skvätt grädde för en rundare smak.
Tack för receptet, Monica!
09 oktober 2011
Vitkålssallad
vitkål
olja
vinäger
svartpeppar
socker
vitlök
Strimla vitkålen. Blanda olja och vinäger. Tillsätt svartpeppar, socker och pressad vitlök. Blanda dressingen med den strimlade vitkålen. Serveras exempelvis till bratwurst.
Tack för receptet, Monica!
Ajvar relishsallad
Kinesisk salladskål
Ajvar relish
Strimla salladskålen och blanda med ajvar relish efter smak och tycke. Väldigt gott som tillbehör eller som en liten mellanmålsrätt!
Tack Emma och Susanne för receptet!
Morots- och löksallad med fetaost
morötter
lök
fetaost
Stek skivade morötter och lök tills det är mjukt.
Servera med lite smulad fetaost över.
Tack för receptet, Monica!
Kyckling- och spenatlasagne
(4 pers)
3 st kycklingfiléer, ca 400 g
1 msk olivolja, + 1 tsk 2 tsk grillkrydda
350 g färsk spenat
3 dl vispgrädde
2 dl torrt vitt vin
250 g färska lasagneplattor
3 dl riven prästost (17 %)
2 dl riven parmesanost
Sätt ugnen på 225ºC.
Skär kycklingen i smala strimlor och fräs dem i olivolja i cirka 5 minuter. Strö över grillkryddan och lägg dem på ett fat.
Fräs spenaten i olja under omrörning cirka 3 minuter tills all vätska kokat in. Koka ihop grädde och vin i en kastrull i cirka 5 minuter.
Häll lite vinsås i bottnen på en ugnssäker form. Varva lasagneplattorna med kyckling, spenat, prästost och vinsås i formen. Häll vinsås överst och strö över parmesanost. Gratinera mitt i ugnen cirka 20 minuter.
Tips! Vispgädden kan ersättas med matlagningsgrädde, men red då också såsen med 1 msk Maizena majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten.