29 december 2011

Lingonlax

(4 pers)

4 st laxbitar
3-4 dl vispgrädde
2 msk lingon
torkad timjan
2 msk viltfond
peppar
salt


Sätt ugnen på 175ºC. Rör ihop, vispgrädde, lingon, timjan och viltfond. Smaka av med salt och peppar. Lägg laxbitarna i en form och slå över såsblandningen och sätt in i ugnen i cirka 20 minuter. Serveras med kokt potatis och grönsaker.

Tips! För mer sås öka gräddmängden, men öka då också mängden lingon och fond.

Tips 2! Prova att byta ut timjan mot torkade enbär och salvia för en mer distinkt smak och viltkänsla i såsen.

08 december 2011

Ugnsbakad lök med grädde och parmesan

(4 pers)

6 skalade och ansade gul- eller pärllökar
smör
2–3 dl vispgädde

2 dl finriven parmesan
salt och nymald svartpeppar
några plockade kvistar timjan


Lägg löken i kallt vatten i en stor kastrull och koka upp, låt dem sjuda i 15–20 minuter med lock. Sätt ugnen på 225ºC. Häll av vattnet och halvera lökarna. Lägg lökhalvorna med snittsidan neråt i en smord ugnsfast form. Salta, peppra och tillsätt timjan. Blanda grädden med hälften av parmesanosten och häll över. Lägg resten av osten på toppen. Grädda mitt i ugnen i 50 minuter.

Lökarna är goda att servera till grillat, kyckling, korv och fläskkött eller med stekt fläsk/bacon och rårörda lingon.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...