20 maj 2012

Parmesansås

100 g parmesan
1/2 dl grädde
1/2 dl mjölk


Riv parmesanen fint. Koka under tiden upp grädde och mjölk. Häll gräddmjölken över parmesanen och mixa med en stavmixer eller en mixer så att krämen blir helt slät. Klickbar kräm eller mer flytande sås spelar ingen roll för det går att klicka eller hälla den över salladen vilket som.

Tea Sandwiches / Skurna smörgåsar

Bred smör på stora skivor av formbröd (ljust eller grovt), lägg på någon av nedanstående fyllningar, lägg på en skiva ovanpå och tryck till. Skär eventuellt bort kanterna med en brödkniv och dela på mitten till sandwichar.

Fyllning 1:
Kallrökt lax, cream cheese, finrivet citronskal eller finriven pepparrot.

Fyllning 2:
Tunt skivad gurka och hackad dill.

Fyllning 3:
Hackat ägg, majonnäs och krasse.

Senapsvinägrett

4 msk skånsk senap
2 tsk rödvinsvinäger
1 1/2 msk flytande honung
4 msk olivolja
salt och peppar


Rör ihop ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Serveras till panerade kotletter, rotfrukter med ost- och nöttäcke med myntachutney.

Myntachutney

(4 pers eller ca 1 1/2 dl)

4 dl lättpackade myntablad (ca 2 krukor)
1 litet grönt äpple
1 msk socker
1 krm salt
1 lime
1 msk finhackad schalottenlök


Grovhacka myntabladen. Skala, kärna ur och hacka äpplet. Lägg det samt socker och salt i en matberedare. Dela limen och pressa i juicen. Mixa till en såsig konsistens. Mixa ner löken. Smaka av om det behövs mer socker och/eller salt. Ställ kallt till servering. Chutneyn håller i kylen ett par dagar men smakar bäst nygjord. Serveras till panerade kotletter, rotfrukter med ost- och nöttäcke med senapsvinägrett.

Panerade kotletter

(4 pers)

1 1/2 kg kotletter (lamm eller fläsk)
200 g färskrivet formbröd
2 tsk rosmarin
1 tsk finrivet citronskal
2 msk skånsk senap
2 tsk honung
ca 1 dl vetemjöl
1 krm salt
1/2 krm nymalen svartpeppar
smör och olivolja till stekning


Blanda bröd, rosmarin och citronskal, och lägg brödblandningen på en tallrik. Blanda senap och honung. Blanda mjöl, salt och peppar, och häll ut på en tallrik. Vänd kotletterna i mjölblandningen. Bred senapsblandning på båda sidor av kotletterna. Vänd sedan kotletterna i brödblandningen. Tryck till så att smulorna fastnar. Ställ sedan kotletterna i kylen ca 30 minuter. Stek kotletterna i smör och olivolja på medelvärme i 3-4 minuter på varje sida. Serveras med senapsvinägrett, myntachutney och rotfrukter med ost- och nöttäcke.

Rotfrukter med ost- och nöttäcke

(4 pers)

200 g skalad potatis
200 g skalad kålrot
200 g skalad morot
200 g skalad rotselleri
200 g skalad palsternacka
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
3 msk olja (gärna raps- eller olivolja)
3 msk grovkornig senap
2 msk flytande honung
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad rosmarin
1 dl vispgrädde
salt och peppar

Ost- och nöttäcke:
70 g hasselnötter
120 g färskrivet formbröd
4 msk smält smör
4 msk riven lagrad cheddarost
salt och peppar


Sätt ugnen på 200ºC. Skär potatis och rotfrukter i ca 2 cm stora bitar. Skala och skär löken i strimlor. Skala och pressa vitlöken. Blanda rotfrukter, vitlök och lök i en stor ugnsform. Vispa samman olja, senap och honung. Häll det över rotfruktsblandningen. Salta och peppra lätt. Blanda väl. Strö över persilja och rosmarin. Täck med aluminiumfolie. Ställ in i ugnen i 50 minuter. De ska inte rostas.

Under tiden rostas och hackas hasselnötterna. Blanda dem med bröd, smör och ost. Salta och peppra lätt. Ta ut rotfrukterna och häll på grädden. Blanda väl. Täck med nötblandningen och ställ in i ugnen i ca 20 minuter tills täcket fått en fin färg. Serveras till panerade kotletter, senapsvinägrett och myntachutney.

Örtigt potatismos

(4 pers)

1 kg potatis av en mjölig sort
125 g salladslök
4 msk smör
1 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
1 msk hackad persilja
1 msk hackad timjan
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar


Skala potatisen, skär den i bitar och koka mjuk i lättsaltat vatten. Strimla salladslöken. Värm smör, grädde och mjölk med saltet och pepparen. Häll av potatisen och pressa den genom en potatispress. Tillsätt smörblandningen, salladslök och örter. Rör snabbt ihop till ett mos.

Guinnesskokta skaldjur med dill

(4 pers)

500-1000 g skaldjur (eller fisk)
1 gul lök
1 morot
1 selleristjälk
3 dl Guinness (3,5 %)
2 dl vatten
1 msk koncentrerad fiskfond
1 lagerblad
3 dl vispgrädde
1 msk färskpressad citronjuice
1 msk grovhackad dill
1 msk smör

Garnering:
citronklyftor

Skala och finhacka lök och morot. Finhacka sellerin. Fräs grönsakerna glansiga i 1 msk smör i en stor kastrull i 2-3 minuter. Tillsätt öl, vatten, fond och lagerblad. Låt koka ner till hälften återstår, ca 3 dl. Häll på grädden och låt koka ner till hälften igen, ca 3 dl.

Tillsätt skaldjuren och låt koka 2-3 minuter. Tillsätt citronjuice i såsen och strö över dill. Servera med citronklyfta och dillvippa samt rustikt transbärsbröd.

OBS! Det ska egentligen vara 1 kg blåmusslor i receptet, men eftersom jag inte gillar musslor så bytte jag ut dem mot valfria skaldjur.

Susannes vilda sås

1 brk crème fraîche med svampsmak
salt och peppar

Smaksättare:
1 tsk röd vinbärsgelé, 1 tsk messmör, 1 msk ädelost eller 1 tsk konjak eller whisky


Stek 700 g viltkött (t ex filé, biff eller entrecôte) i smör i en stekpanna tills det är klart. Ta upp köttet och låt det vila. Rör ner crème fraîche i stekpannan. Koka upp och tillsätt en smaksättare. Smaka av med salt och peppar. Serveras till med rostade rotfrukter blandat med lite ruccola.

13 maj 2012

Fyllningar till smörgåstårta


Carinas fyllningar:

Första lagret:
Ägg, curry, smörgåsgurka, gräddfil, majonnäs, örtsalt

Andra lagret:
Tonfisk, rödlök, peppar, örtsalt, majonnäs, gräddfil

Tredje lagret:
Räkor, purjolök, dill, gräddfil, majonnäs, peppar, örtsalt


Jennies fyllning:

‎2 brk tonfisk
4 dl creme fraiche
1-2 dl majonnäs
2 dl chilisås
2 msk senap
1 burk ärtor
4-5 mosade kokta ägg
svartpeppar
salt
massa (!) dill
2 msk citronsaft från riktig citron
purjolök, röd lök och äpple kan också användas

Jennies recept är på ett ungefär eftersom hon inte mäter när hon lagar mat. Låt gärna fyllningarna vila över natten tills garneringen dagen därpå så hinner smaken mogna fram i blandningarna och så blir brödet inte så blött och kladdigt.


Andra fyllningar:

Första lagret:
Bredbar eller skivbar leverpastej och sedan ett lager med bostongurka ovanpå detta innan nästa botten läggs på.

Andra lagret:
Hemgjord mimosasallad, eventuellt körd i en mixer.

Fjärde lagret:
En god korv som körs i en mixer tillsammans med tomater (exempelvis hushållsmedvurst och tomater).


Fler förslag på fyllningar:

Tonfisk blandad med majonnäs och sweet chilisås, salt och peppar.

Majonnäs utspätt med lite vatten. Blanda ner någon nötkorv, isbergsallad i småbitar och smaksätt med pepparrot eller kryddor. Tillsätt gärna små äppelbitar eller gurkbitar.

Turkisk yoghurt, lite majonnäs och kalkon eller annat valfritt alternativ.

Hackat ägg blandat med lite majonnäs och ett lager med tonfisk och lök.


Tips! Ett vegetariskt alternativ till leverpastej heter Tartex och den finns i både vego- och kycklingversioner.


Tack till Carina och Jennie för recepten!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...