11 november 2012

Lax i ugn

(4 port)

4 frysta (eller färska) laxfiléer
citronpeppar
dill

Sås:
1 brk creme fraiche
1 brk skagenröra
riven ost, helst västerbotten

Garnering:
Kräftstjärtar


Sätt ugnen på 225ºC. Lägg ut laxbitar i en ungsform och krydda med citronpeppar och dill. Gör sen såsen/röran och bred den över laxen. Gratineras i ugnen i cirka en halvtimme. Man kan dekorera med vad man känner för t.ex. kräftstjärtar. Servera med potatis och en sallad.


Tack för receptet, Maidi!

10 november 2012

Underbart god örtsås till fisk

1 dl vitt vin
1 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
2 dl creme fraiche
3 msk finhackad persilja
3 msk finhackad dill
3 msk finhackad gräslök
1 msk finhackad färsk eller 1 tsk torkad dragon
(eller ta ngn blandning med örter som finns frysta)
salt och peppar


Vispa samman vin, vatten och fiskbuljong i en kastrull. Låt koka upp, tillsätt creme fraiche och rör till en jämn sås. Låt den småkoka på svag värme cirka 10 minuter. Rör då och då i såsen. Finhacka under tiden örterna, rör ner dem i såsen och låt den sedan bara koka upp på nytt. Smaka av med salt och peppar. Håll såsen varm men låt den inte koka mer.


Tack för recepten, Ingrid!

Brietårta

1 Brietårta
1 burk körsbärstomater
1 kruka basilika
1 dl strösocker
1 dl balsamvinäger
1 krm salt
lite peppar


Sätt ugnen på 200ºC. Koka ihop socker och balsamvinäger i cirka 20 minuter på svag värme tills den blir lite simmig. Salta, peppra och låten såsen svalna. Lägg brieosten på ett ungssäkert fart med kant. Dela körsbärstomaterna i halvor och blanda ned dem i såsen tillsammans med hackad basilika. Häll blandningen över brieosten och sätt in i ugnen. Grädda i 7 - 8 minuter. Brietårtan serveras varm till kex.


Tack för recepten, Ingrid!

Ugnsbakad lax med basilika

(4 pers)

600 gram skinn- och benfri laxfilé
1 msk smör
2 tomater
2 dl creme fraiche
1 kruka basilika
1 tsk salt
1 krm svartpeppar


Sätt ugnen på 200ºC. Smörj en ugnssäker form med smör och lägg ner fisken, hel eller i portionsbitar. Skålla, skala och tärna tomaterna. Blanda dem med hårt vispad creme fraiche. Klipp ner basilikan men spara de finaste bladen. Blanda väl och smaksätt med salt och svartpeppar. Häll blandningen över laxen och sätt formen mitt i ugnen i 20 minuter. Garnera med basilikabladen och servera med pressad potatis, sockerbönor, grön sparris och rädisor.


Tack för recepten, Ingrid!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...