21 december 2012

Grönkålspaj med cheddar och valnötter

(8 bitar)

Pajdeg:
3 dl siktat dinkelmjöl
2 krm salt
75 g kallt smör
3/4 dl mager kesella, 1% fett

Fyllning:
250 g färsk grönkål
3 st rödlökar
smör
2 dl riven cheddar
1 dl grovhackade valnötter
3 st ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm peppar


Mixa snabbt ihop mjöl, salt och smöret, skuret i kuber till en smulig massa, eller använd fingertopparna. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop till en degboll. Låt gärna degen vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter. Nagga pajbottnen med en gaffel. Sätt ugnen på 200ºC. Låt vila i kylen cirka 30 minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Grovhacka grönkålen. Koka den i lättsaltat vatten några minuter. Låt den rinna av och pressa ur all vätska. Skala och skiva löken. Fräs lök och grönkål i smör i en stor stekpanna. Lägg grönkålsblandningen, osten och nötterna i det förgräddade pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Krydda med salt och peppar. Häll äggstanningen över grönkålen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.

Tips! Om du vill servera pajen kall eller ljummen paj i mindre bitar, som tilltugg passar den här smalare pajdegen bra eftersom den håller ihop bättre än den klassiska pajdegen och smular inte.

Grönkålspaj med fetaost

Pajdeg:
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten

Fyllning:
150 g färsk, repad grönkål
200 g fetaost
1 dl svarta oliver
1 st röd paprika
2 1/2 dl matlagningsgrädde
4 st ägg
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar


Värm ugnen till 175°C. Hyvla ner smöret i en bunke. Tillsätt mjöl och vatten. Arbeta snabbt ihop en deg som trycks ut i en pajform. Ställ formen i kylen en stund. Nagga och förgrädda pajskalet 10 minuter. Strimla grönkålen och lägg den i pajskalet tillsammans med tärnad fetaost, oliver och hackad paprika. Vispa ihop grädde, ägg, salt och peppar och häll det över. Grädda pajen 40 minuter tills den stannat även i mitten.

03 december 2012

Ädelostpaj

(12-14 bitar)

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
6 st pepparkakor
100 g smör
3 msk vatten

Fyllning:
1 bit ädelost (200 g)
1 burk kesella (250 g)
1 dl mjölk
4 st ägg
Nymald svartpeppar efter smak
ev salt

Garnering:
Granatäppelkärnor


Pajdeg
Blanda vetemjöl, pepparkakor och smör i matberedare. Kör tills det är finfördelat och tillsätt sedan vattnet. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Ställ den i kylen minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 200ºC.

Fyllning
Kör ädelosten till smulor i matberedaren. Tillsätt kesella, mjölk och ägg. Kör ihop till en smet. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt. Häll smeten i formen och grädda 30–35 minuter på nedersta falsen tills fyllningen stannat. Garnera gärna med granatäppelkärnor.

En god paj till glöggfesten eller till en buffé när som helst på året. Pajen kan serveras varm eller kall.


Receptet kommer från kokboken “Lättlagad julmat och julgodis” av Maud Onnermark.

Brietårta med valnötter och aprikoser

(ca 10 bitar)

1 st brietårta (500 g)
30 g grovhackade valnötter
30 g torkade aprikoser i små bitar
2 msk flytande honung


Sätt ugnen på 200ºC. Skär försiktigt bort det yttersta av ostens övre vita skinnlager. Lägg osten på ett ugnssäkert fat. Sätt in fatet mitt i ugnen och låt det stå i cirka 5 minuter så att osten blir mjuk på ytan. Ta ut osten och strö över valnötter och aprikoser – tryck till lätt. Ringla över honung strax före servering.

Tips! Passar bra till glögg, gärna hemgjord.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...