21 januari 2013

Köttfärs- och bacongratäng

(4 port)

3 dl turkisk eller grekisk yoghurt
500 g köttfärs
140 g bacon
2 dl matlagningsgrädde
6 msk chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
1 burk skivade champinjoner, 400 g
50 g riven ost
400 g pastaskruvar


Sätt ugnen på 200ºC. Tärna bacon. Bryn bacon, köttfärs och champinjoner.
Krydda med vitlök, salt och peppar. Koka pastan och låt rinna av. Koka upp grädde, tillsätt yoghurt och chilisås. Blanda allt och häll i en stor gratängform.
Strö ost över gratängen. Grädda i ugnen i cirka 40 minuter tills osten har smält och fått fin färg. Servera med en god sallad.

Söt chilikyckling med romansallad

(4 port)

Chilikyckling:
500 g kycklingfiléer
2 tsk olivolja
1 tsk salt
1 dl sweet chilisås

Romansallad:
1 dl crème fraiche
1 finhackad rödlök
1 äpple i bitar
120 g vindruvor i halvor
1/2 grovstrimlat romansalladshuvud
1 tsk pressad citron
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

4 dl ris


Sätt ugnen på 225°C. Koka riset.

Chilikyckling:
Klappa in kycklingfiléerna med olja och salt. Lägg dem i en ugnsform och täck med sweet chilisås. Stek kycklingen i ugnen cirka 20 minuter. Använd gärna stektermometer - kycklingen är perfekt vid 65ºC.

Romansallad:

Blanda crème fraiche med rödlök, äpple, vindruvor, romansallad och citron. Salta och peppra.

Servera kycklingen med ris och romansallad.

Rosépepparlax med äppeltzaziki

(4 port)

Ugnsstekt potatis:
1 kg potatis
1 msk olivolja
1 tsk salt
1/2 tsk kajennpeppar

Rosépepparlaxen:
500 g laxfiléer
2 msk smulad rosépeppar
1 tsk salt

Äppeltzatziki:
1 äpple i tunna stavar
2 dl matyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta

1/2 strimlat romansalladshuvud


Sätt ugnen på 200°C.

Ugnsstekt potatis:
Lägg potatisen på en plåt och ringla över olivolja, salt och kajennpeppar. Låt stå i ugnen 25 minuter.

Rosépepparlaxen:
Gnid in laxen med rosépeppar och salt. Lägg i en ugnsfast form och stek den i ugnen cirka 15 minuter. Använd gärna stektermometer, laxen är perfekt vid 50º.

Äppeltzatziki:
Blanda ihop äpple, yoghurt och vitlök, smaka av med salt.

Servera laxen med rostad potatis, äppeltzatziki och strimlad romansallad.

19 januari 2013

Het bönröra med panerad fisk

(4 port)

8 små bitar panerad fisk
citronpeppar
2 pkt bönmix
2 pkt feta-ost
1/2 hackad röd lök
1-2 msk sambal oelek garlic


Skölj bönorna under kallt vatten i en sil och låt vattnet rinna av. Rör ihop bönorna, feta-ost, röd lök och sambal oelek garlic. Krydda fisken med citronpeppar, stek den och servera till bönröran med knäckebröd.


Tack för receptet, Jimmy!

04 januari 2013

Chiligryta med kidneybönor

(4 port)

ca 500 g nötfärs
2 msk olja
1 påse tacokrydda, ca 40 g
2 förp färdigkokta kidneybönor, à ca 400 g
1 brk medium salsasås, ca 300 g
500 g finkrossade tomater med vitlök
1 dl vatten
4 mjuka tortillabröd
salt och peppar
3 dl gräddfil


Fräs köttfärsen i oljan i en het gryta. Finfördela med gaffel.
Tillsätt tacokrydda och fräs ihop. Häll av och skölj bönorna. Tillsätt dem tillsammans med salsasås, tomater och vatten. Låt koka ihop cirka 10 minuter på medelvärme. Smaka av med salt och peppar. Skär tortillabröden i tunna strimlor. Rosta dem i en het torr panna. Salta lätt. Servera chilin i djupa tallrikar. Strö över tortillacrisp. Servera med gräddfil.

Kycklinggryta med Coca-Cola

600 g kycklinglårfilé i lagom små bitar
1 1/2 dl Coca-Cola
2 msk japansk soja
3 pressade vitlöksklyftor
1 dl tomatpuré
1 msk whisky
2 msk färsk finhackad timjan
2 tsk råsocker
2 msk olivolja
1 tsk salt
grovmalen svartpeppar
12 steklökar eller 1 gul lök
150 g små champinjoner


Alla ingredienser läggs i en gryta och kokas tills kycklingen är färdig. Servera till ris eller potatis.

03 januari 2013

Rassolje - sillsallad från Estland

2 urvattnade sillfiléer
2 stora inlagda rödbetor
4-6 kokta potatisar
2 inlagda gurkor
2 syrliga äpplen
2-3 hårdkokta ägg
3 dl julskinka

Sås:
4 dl gräddfil
senap
salt och socker
någon droppe ättikssprit

Garnering:
2-3 salladsblad
rödbetor och ägg


Tärna alla ingredienserna och spara lite till garneringen. Rör om allt ordentligt utan att mosa till det. Blanda gräddfilen med kryddorna och häll sedan den smaksatta gräddfilen över de tärnade ingredienserna. Blanda så att det får en god konsistens och lägg upp i en serveringsskål. Bör stå svalt cirka en halvtimme innan servering. Garnera slutligen med ägg, rödbetor och salladsblad.

Ett julrecept på en sillsallad från Estland.

Tiosallad

4 dl creme fraiche
3 dl gräddfil
socker
salt
1/2 hackad purjolök eller 1/2 hackad röd lök
2 tärnade äpplen
4-6 hackade hårdkokta ägg
6 tärnade kokta potatisar


Blanda crème fraîche och gräddfil. Smaksätt med salt och socker så att det blir lite sött. Blanda i purjolök (eller röd lök), äpplen, ägg och potatisar. Blanda försiktigt och smaka av. Låt stå kallt i kylen någon timma. Servera gärna med kallskuret eller nån god medwurst.

Receptet kommer från Estland.


Tack för receptet, Rebecka och Tio!

02 januari 2013

Kycklinggratäng med fetaost och sambal oelek

kycklingfiléer i bitar
citronpeppar
hackade champinjoner
fetaost
sambal oelek
tomater

Sås:
grädde
creme fraiche
kycklingfond


Sätt ugnen på 225ºC. Bryn kycklingfilébitarna och lägg dem i en smord ugnsform. Krydda kycklingen med citronpeppar. Bryn hackade champinjoner och lägg dem ovanpå kycklingbitarna. Mosa fetaost och blanda den med Sambal Oelek, som sedan smulas ovanpå svampen. Tärna tomater och lägg dem ovanpå. Blanda ingredienserna till såsen och häll den över. Gratinera i ugnen i cirka 35-40 minuter. Servera med ris eller pasta och en god sallad.


Tack för receptet, Maidi!

Köttfärsmopsar med frukt

Köttfärsmopsar:
400 gr köttfärs
1/2 dl ströbröd
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
3/4 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 äpplen
matfett till formen

Sås:
1 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1/2 köttbuljontärning
100 gr ädelost
soja

Garnering:
200 gr vindruvor


Sätt ugnen på 200ºC.

Mopsar:
Låt ströbrödet svälla i mjölken och blanda ner det i färsen. Tillsätt övriga ingredienser. Bred ut färsen på en vattenskjöljd skärbräda och ruta in den i avlånga bitar cirka 4 x 10 cm. Skala och riv äpplena grovt och lägg på varje bit. Rulla ihop bitarna och ställ i en smord form.

Sås:
Vispa grädde, creme fraiche och smula i buljongtärningen. Koka upp såsen och rör i den sulade ädelosten och smaka av med soja. Häll såsen runt rullarna och gratinera 20-25 minuter.

Halvera och kärna ur druvorna och strö dem över rätten strax innan servering. Godast till kokt potatis eller potatismos.

Tips! Maidi brukar använda äpplemos i stället för äpplen.


Tack för receptet, Maidi!

01 januari 2013

Fläskfilégratäng

fläskfilé
konserverade päronhalvor
brynta champinjoner
ädelost
vispgrädde

Dela konserverade päronhalvor och lägg dem i en smord ugnssäker form. Skär fläskfilén i mindre bitar, bryn dem och lägg dem ovanpå päronbitarna i formen. Strö över brynta champinjoner och smular över ädelosten. Häll över grädde efter behag gratinera sedan i ugnen tills osten smält. Potatisgratäng och en sallad passar till.


Tack för receptet, Maidi!

Kassler à là nyår

skivad kassler
grön chilipasta (små burkar som finns på Tex Mex-hyllorna i affären)
vispgrädde
tacosås med valfri styrka


Sätt ugnen på 200ºC. Skär kasslern i skivor och lägg dem i en smord ugnsform. På skivorna brer man den gröna chilin. Vispa grädden ganska tjockt och blanda i tacosås. Bred gräddblandnngen på kasslerskivorna och gratinera i ugnen i cirka 30-35 minuter. Servera med pressad potatis och en sallad.


Tack för receptet, Maidi!

Kyckling- och tomatgratäng

färdigtkokat ris
skivade tomater
strimlad, grillad kyckling
ädelost
vispgrädde
valfri favoritkrydda, exempelvis chili och/eller citronpeppar


Sätt ugnen på 225ºC. Lägg färdigkokat ris i botten på en ugnsform. Skiva tomaterna och lägg dem över riset. Strimlad kyckling strös ovanpå tomatskivorna och sedan smulas ädelosten ovanpå. Krydda gärna vispgrädden innan den hälls över alltihop. Gratinera tills det bubblar och osten smält lite.


Tack för receptet, Veronica!

Kycklinggratäng

1 grillad kyckling
1 röd paprika
1 dl purjolök
1 burk majskorn
riven ost

Gratängsås:
1 creme fraiche
3 dl grädde
salt, curry och paprikapulver efter behag
3 vitlöksklyftor


Sätt ugnen på 200ºC. Kyckling, paprika och purjo skärs i småbitar och läggs i en smörad form tillsammans med majsen. Blanda creme fraiche och grädde med alla kryddorna och häll det över. Grädda i cirka 15-20 minuter. Ta ut formen och strö över osten. Höj värmen till 250 grader och sen in i ugnen i ytterligare 5-10 minuter. Passar bra till ris.


Tack för receptet, Maidi!

Parmalindad kyckling

kycklingfiléer
gräddädelost
parmaskinka

Sås:
gräddädelost
en skvätt vin
grädde


Fyll kycklingfiléer med gräddädelost och linda in dem i parmaskinka. Lägg dem i en ugnssäker form och sätt in dem i ugnen tillsammans med hasselbackspotatis. Gör en sås på kvarvarande ost, en skvätt vitt vin och lite grädde.


Tack för receptet, du vänliga själ som jag inte minns vad du heter!

Gratinerad fänkål

(4-5 port)

4 medelstora fänkålshuvuden
1/2 tsk salt
1 1/2 dl vispgrädde
ca 3 dl riven parmesanost
salt och peppar


Sätt ugnen på 180ºC. Ansa fänkålen och skär dem i fyra delar. Koka fänkålen i cirka 5 minuter. Låt dom rinna av i ett durkslag. Smörj en form och lägg i fänkålen. Slå över grädden. Peppra och salta. Strö över parmesanen i ett jämnt täcke. Sätt in formen mitt i ugnen i 20 - 25 minuter. Parmesanosten ska ha fått fin, gyllenbrun färg.

Fänkål- och citrussallad

/4-5 port)

2 fänkålshuvuden
2 apelsiner
1 grapefrukt

Vinägrett:
ca ½ dl olivolja
saft från 1 citron
salt och peppar


Ansa fänkålen och skär den i tunna skivor. Skala citrusfrukterna med kniv och filéa dom. Varva fänkål och apelsin på ett stort fat. Blanda ihop en vinägrett och slå den över salladen.

Pastasås

3 hg fläsk i små bitar
2 hackade eller pressade vitlöksklyftor
1 finhackad rödlök
2 msk tomatpuré
2 dl vispgrädde
peppar, oregano, basilika

Toppning:
parmesan
fetaostkräm


Stek vitlöken och rödlöken i tomatpurén. Tillsätt fläsket och vispgrädden. Krydda med lite peppar, oregano och basilika. Häll upp såsen ovanpå pastan och toppa med lite parmesan och fetaostkräm.


Tack för receptet, Leif!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...