20 februari 2013

Fylld laxfilé med citronmajonnäs

(4 port)

1 kg potatis
500 g laxfilé
1 tsk salt
1 fintärnad tomat
1 dl finhackade oliver
1 hackad salladslök
2 msk finhackad bladpersilja
1 msk fransk senap
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk olivolja

Sås:
2 dl majonnäs
2 tsk pressad saft och 1 tsk rivet skal av 1 citron
1 pressad vitlöksklyfta

1/2 strimlad sallad


Sätt ugnen på 200ºC. Koka potatisen i lättsaltat vatten. Snitta laxbitarna i mitten och salta runt om. Blanda ihop tomater, oliver, lök, persilja, senap och peppar. Lägg laxbitarna i en inoljad ugnsform och fyll med fyllningen. Ställ in i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Blanda majonnäs med citron och vitlök, smaka av med salt och peppar. Servera laxen med kokt potatis, sallad och citronmajonnäsen.

Kokosris

3 dl jasmin- eller basmatiris
3 dl vatten
3 dl kokosmjölk
1 tsk salt


Lägg ris, vatten, kokosmjölk och salt i en kastrull och rör om. Låt det koka upp. Sänk värmen, sätt på ett lock och låt det puttra i ca 15 minuter. Fluffa det färdiga riset med en gaffel.

Gurksallad

(4 port)

1 slanggurka
några blad mynta
1/2 silverlök
1 msk vinäger
2 msk olivolja
salt och peppar


Skala gurkan. Ta bort kärnorna med en sked och skär den i knubbiga skivor. Hacka silverlöken riktigt fint. Blanda vinäger, olivolja, salt och peppar häll dressingen över gurkbitarna och vänd ner den finhackade löken och finhackad mynta.

Vitkålssallad med örtmajonnäs

(4 - 6 port)

1 klyfta vitkål (cirka 350 g)
1 ägg
2 vitlöksklyfta
2 – 3 dl färska örter, t ex basilika, mynta, koriander, bladpersilja
1/2 tsk salt
2 msk äppelcidervinäger
2 dl neutral olja, t ex rapsolja
finrivet skal av 1 citron


Strimla vitkålen fint. Använd gärna en osthyvel eller mandolin. Skala och skär vitlöken i bitar. Mixa ihop ägg, vitlök, salt, örter, vinäger och salt med stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt mixning. Blanda i citronskal och smaka av med salt. Blanda kålen med örtmajonnäsen.

11 februari 2013

Morotstzatziki

4 dl grekisk eller turkisk yoghurt
2 pressade vitlöksklyftor
4 grovt rivna morötter
1/2 dl hackad mynta
salt
svartpeppar
myntablad


Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Servera eventuellt med några myntablad.

10 februari 2013

Rövarsoppa

500 g fläsk
50 g bacon eller sidfläsk
1 lök
1 stor tomat
100 g champinjoner
1 grön paprika
1 msk paprikapulver
1 l vatten
1 piri-piri eller motsvarande chili
1 msk vetemjöl
1 brk creme fraiche
salt och peppar
1 näve dill


Fräs fläsk, bacon, lök, tomat, champinjoner och paprika i en stor gryta. Blanda vattnet med paprikapulver och häll ner det i grytan. Tillsätt piri-pirin och låt allt koka i 30 minuter. Blanda sedan creme fraiche med vetemjöl och häll ner det. Salta och peppra. Låt koka i tio minuter under omrörning. Smaka av och kolla kryddningen. Slutligen blanda ner en näve dill.

Obs! Tänk på att piri-piri brukar hamna i botten så rör om ordentligt vid serveringen.


Tack för receptet, Jimmy!

03 februari 2013

Amerikansk tomatpaj

Pajdeg:
1 1/2 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
3 msk vatten

Fyllning:
2-3 syrliga äpplen
1/2 - 1 tsk curry
3 gula lökar
4-5 tomater
1-2 dl ost


Hacka ihop degen och låt den vila en timme. Sätt ugnen på 225ºC. Baka ut degen i en pajform och grädda i 10 minuter. Hacka, riv och skär under tiden ingredienserna till fyllningen till lämpliga bitar och blanda ihop allt. Fyll sedan pajskalet med fyllningen och fortsätt grädda i ytterligare 15 minuter.

OBS! Fyllningen räcker till åtminstone två pajer!


Tack Karin för receptet!

Tomatpaj

(4-6 pers)

Pajdeg:
75 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
3/4 dl Kesella

Fyllning:
1 brk krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 tsk basilika
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 dl riven ost
1/2 dl finhackad persilja
1 1/2 dl Kesella
1 1/2 dl mjölk
2 ägg
4-5 stora gula lökar


Sätt ugnen på 200ºC. Gör pajskalet och förgrädda i 10-15 minuter. Fräs löken, som ska vara skuren i tunna skivor. Tillsätt tomater, tomatpuré och basilika. Låt koka utan lock tills nästan all vätska är borta. Tillsätt vitlök. Smaka av med salt och peppar. Bred ut tomatröran i pajskalet. Strö ost och persilja över. Vispa ihop ägg, mjölk och Kesella och häll över tomatröran i pajskalet. Grädda pajen i cirka 30-40 minuter.


Tack till söstra mi för detta recept!

02 februari 2013

Maries tomatsoppa

1 frp eller brk krossad tomat
1 grönsaksbuljongtärning eller 2 msk fond
2 msk tomatpuré
1 dl vatten
½ dl matgrädde


Blanda ingredienserna och låt sjuda i cirka 5 minuter.


Tack för receptet, Marie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...