15 mars 2014

Sjömansgryta

(4 port)

2 1/2 dl öl (porter)
500 g köttfärs
300 g vitkål
600 g fast potatis
2 gula lökar
smör
2 msk hackad, färsk timjan
2 msk hackad, färsk körvel
3-4 dl utspädd kalvfond
2 msk japansk soja
1 lagerblad
1 msk ljus sirap
1-2 dl inlagd, skivad gurka
salt och vitpeppar

Garnering:
hackad bladpersilja


Skala potatisen. Strimla vitkålen i cm-stora bitar och hacka löken. Stek sedan löken och kålen i lite smör i en stekpanna. Tillsätt köttfärsen och stek tills färsen fått färg. Häll sedan ner ljus sirapen, sojan och lagerbladen.

Skiva potatisen i 1/2 cm tjocka skivor. Varva potatisen med färsblandningen i en gryta. Häll över porter och den utspädda kalvfonden. Låt koka under lock i cirka 10 minuter.

Hacka timjan och körveln och häll ner dem och den skivade saltgurkan i grytan och rör om. Koka ytterligare 15 minuter tills potatisen är färdigkokt. Tillsätt mer porter och fond om vätskan kokat bort. Strö den hackade bladpersiljan över och servera grytan.

Sjömansbiff

(4 port)

600 g ytterlår, oxstek eller nötstek, i 1/2 cm skivor
4 stora gula lökar
8 stora potatis
8 dl köttbuljong
4 dl öl
1 msk tomatpuré
2 lagerblad
salt & peppar


Vänd köttet i mjöl och bryn därefter skivorna i en stekpanna och lägg i en kastrull med tomatpurén. Skala och skiva potatisen i 1 ½ cm tjocka skivor som också skall brynas och läggas i en egen kastrull. Låt båda kastrullerna sjuda upp potatisen är klar efter en 15 minuter och köttet är mört efter 1 ½ - 2 timma. Bryn den strimlade löken och fördela mellan köttet och potatisen. Salta, peppra och fördela buljongen och ölet över båda kastrullerna. Vid servering låt potatisspadet rinna av och servera endast med den mustiga skyn från köttet.


(receptet kommer från Per Morbergs “Vad blir det för mat?”)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...