(4-6 port)
3 msk (45 g) smält smör
2 msk (25 g) riven Parmesanost
1 tsk (3 g)
vitlökspulver
1 tsk färsk timjan
salt och nymald svartpeppar
8-10 (1,4
kg) tunt skivade potatisar (1,6 mm i tjocklek)
Värm ugnen till 190ºC.
Smörj 12 av formarna i muffinsplåten och ställ åt sidan. Skiva potatisen tunt
med en mandolin. Lägg potatisskivorna i en stor skål. Tillsätt det smälta
smöret, parmesanosten, timjan, vitlök, salt och svartpeppar. Blanda så att det
fördelas jämnt över potatisskivorna. Lägg högar av potatisskivorna i de smorda
muffinsformarna. Strö över lite nymald svartpeppar. Gratinera i ugnen tills
toppen och kanterna är gyllenbruna och högarna är mjuka i cirka 55 minuter till
en timme. Ta ut muffinsplåten från ugnen, låt dem vila i 5 minuter. Lyft upp dem
från formen och garnera med parmesanost och timjan.
Receptet är
översatt av mig och kommer från Home Cooking Adventures video.
31 januari 2016
29 januari 2016
Lax- och broccoligryta
lax i bitar
frysta eller färska broccolibuketter
2 brk kokosmjölk (t ex Kung Markattas)
2 dl varm vatten
1-2 klyftor vitlök
1 gul lök
2 tsk curry
2 tsk koriander
1 tsk ingefära
1 tsk chiliflakes
1/2 tsk gurkmeja
2 msk olja
salt och citronpeppar
saft från en lime eller citron
ev. färdigkokta potatishalvor
ev. chili
Stek löken och vitlöken i oljan. Blanda alla kryddorna och tillsätt dem i stekpannan. Häll i kokosmjölken och vattnet. Låt småputtra i cirka 10 minuter. Lägg i broccolibuketterna. Krydda laxen med salt och citronpeppar och stek den. Dela laxen i mindre bitar och tillsätt dem i stekpannan. Kokta potatishalvor och chili kan också tillsättas om man har det. Drag stekpannan från plattan och pressa över en lime eller citron.
Tack för receptet, Gunilla!