31 januari 2016

Potatishögar med parmesanost

(4-6 port)



3 msk (45 g) smält smör
2 msk (25 g) riven Parmesanost
1 tsk (3 g) vitlökspulver
1 tsk färsk timjan
salt och nymald svartpeppar
8-10 (1,4 kg) tunt skivade potatisar (1,6 mm i tjocklek)


Värm ugnen till 190ºC. Smörj 12 av formarna i muffinsplåten och ställ åt sidan. Skiva potatisen tunt med en mandolin. Lägg potatisskivorna i en stor skål. Tillsätt det smälta smöret, parmesanosten, timjan, vitlök, salt och svartpeppar. Blanda så att det fördelas jämnt över potatisskivorna. Lägg högar av potatisskivorna i de smorda muffinsformarna. Strö över lite nymald svartpeppar. Gratinera i ugnen tills toppen och kanterna är gyllenbruna och högarna är mjuka i cirka 55 minuter till en timme. Ta ut muffinsplåten från ugnen, låt dem vila i 5 minuter. Lyft upp dem från formen och garnera med parmesanost och timjan.


Receptet är översatt av mig och kommer från Home Cooking Adventures video.

29 januari 2016

Lax- och broccoligryta



lax i bitar
frysta eller färska broccolibuketter
2 brk kokosmjölk (t ex Kung Markattas)
2 dl varm vatten
1-2 klyftor vitlök
1 gul lök
2 tsk curry
2 tsk koriander
1 tsk ingefära
1 tsk chiliflakes
1/2 tsk gurkmeja
2 msk olja
salt och citronpeppar
saft från en lime eller citron
ev. färdigkokta potatishalvor
ev. chili


Stek löken och vitlöken i oljan. Blanda alla kryddorna och tillsätt dem i stekpannan. Häll i kokosmjölken och vattnet. Låt småputtra i cirka 10 minuter. Lägg i broccolibuketterna. Krydda laxen med salt och citronpeppar och stek den. Dela laxen i mindre bitar och tillsätt dem i stekpannan. Kokta potatishalvor och chili kan också tillsättas om man har det. Drag stekpannan från plattan och pressa över en lime eller citron.


Tack för receptet, Gunilla!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...