22 maj 2016
Inlagd potatis
1 kg färskpotatis
2.5 dl ättika (12%)
5 dl socker
10 dl vatten
4 små gula lökar
12 kryddpepparkorn
Dill
Koka upp ättika, socker och vatten. Rör i början så att inte sockret lägger sig på botten och karamelliseras. Kyl ned lagen. Antingen i isbad eller i kylen över natten.
Lägg potatisen i vattenbad och skrapa den sen med en kniv. Koka den försiktigt i väl saltat vatten tills den är klar. Häll av potatisvattnet och låt dem ånga av sig ett par minuter. Lägg dem därefter i glasbukar och häll på lagen. Skär löken i tunna klyftor och fördela i burkarna. Lägg i kryddpepparkornen och stoppa ner ett par kvistar dill i varje burk. Sätt på locket och ställ svalt.
Receptet kommer från Matgeek.
16 maj 2016
Ugnsgratinerad kyckling med mandel och russin
3 dl basmatiris
1 grillad kyckling
1 msk smör
50 g flagad mandel
1 dl russin
2 hackade schalottenlökar
3-4 dl grädde
2 tsk curry
200 g riven ost
Sätt ugnen på 200ºC. Koka riset i vatten i 5 minuter. Det ska bara vara halvkokt. Häll av vattnet och häll ner riset i botten på en smord ugnsfast form. Skär kycklingköttet i bitar och lägg ovanpå riset.
Smält matfettet i en kastrull, lägg i den flagade mandeln och russinen. Hacka löken och tillsätt den blandningen och låt allt bli glansigt. Häll ner grädden och curryn och låt allt koka upp. Rör ner 2/3 av den rivna osten.
Häll blandningen ovanpå kycklingen och riset. Strö över resten av osten. Gratinera i ugnen i ca 20 minuter så att allt blir genomvarmt.
Tack för receptet, Rebecka!